Annons
Nyheter

Satsning på ekologiska hus

Nyheter • Publicerad 16 januari 2006

En ekologisk by med tolv hus för permanentboende och lika många mindre stugor.Det är en vision som Christina Albertson tänker realisera på sin gård i Hörlösa, norr om Borgholm.

Det handlar om ett pilotprojekt som hon ska driva tillsammans med Hubert Kaplan som äger Legenäs ekoby några kilometer söder därom.

Annons

– Det finns ett antal fungerande ekobyar i Sverige med olika inriktningar, ambitioner och resultat, och runt om i Europa växer behovet att bygga och bo ekologiskt.

– På Öland finns dock ingen ekoby för permanent boende och jag fick en vision att uppföra en sådan, säger Christina Albertson.

– Men det gäller att hitta någon att diskutera med, ett ”bollplank”, och här fanns Hubert Kaplan nära till hands. Han är jätteduktig på att fånga upp idéer och nu driver vi det här projektet tillsammans.

– En av förutsättningarna för idén om en ekoby är ett fungerande kretsloppsanpassat VA-system och här kan vi applicera det som redan finns i Legenäs. Utprövade miljötekniker, energibesparing och källsortering ingår också som en självklarhet.

Pilotprojektet har fått namnet ”Vigulantgården”. Vigulant är ett ord som brukar användas av gamla ölänningar och betyder vig och pigg.

– Det stämmer bra överens med ekobyns inriktning, såväl när det gäller kropp som själ. Det är också lätt att komma ihåg och inte främmande i stavningen i de flesta europeiska språk, säger Christina.

Hubert Kaplan, som själv är arkitekt, har gjort en modell på ekobyn, vilken för närvarande kan beskådas i Stadshusets foajé.

På den 3 hektar stora marken finns förutom de tolv husen och de tolv stugorna något som kallas Storstugan.

– Den är tänkt att inrymma servicebutik, en mindre servering och eventuellt kontor eller utrymme för kursverksamhet. Allt är flexibelt och anpassas till de behov som kan uppstå, säger Christina som också påpekar att de blivnade husägarna kan ta del av gårdens verksamhet och till exempel hyra in egen häst.

– Meningen är att folk ska kunna både bo verka i ekobyn. Holland är en potential i sammanhanget, jag hyr redan ut till både holländare och belgare på gården, säger Christina som dessutom föder upp frieserhästar på gården. Hästrasen kommer ursprungligen från Friesland, som ligger i nordvästra delen av Holland.

Annons

När Christina och Hubert ska trycka på startknappen beror bland annat på kommunens välsignelse för projektet, men redan nu har flera intressenter hört av sig.

– Vi har också förankrat den finansiella biten, så där ska det inte haka upp sig, säger Christina Albertson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons