Annons
Nyheter

Sandvik, Södvik och Persnäs – nu på Internet tack vare Anita

Nyheter • Publicerad 16 november 2007

PERSNÄS

Konstnären Anita Tingskull, bosatt i Persnäs Prästgård, sysslar inte enbart med måleri, hon sitter också vid datorn. Nu i dagarna öppnar hon en .

Annons

”Välkommen till Sandvik, Södvik & Persnäs med omnejd, En levande idyll på norra Öland!” står det inbjudande när man klickat in sig. En dataportal, eller mötesplats, för information om Persnäsför åretruntboende, halvårsboende, sommargäster, med egen stuga eller hyrd, dagsturister som kommer åkande i bil, husvagn, på cykel, alternativen är många. Dagens aktiva människor, har oftast en dator, nästan alla har en laptop, det är behändigt att koppla upp sig och ta reda på vad man vill veta innan man börjar resa eller innan man kommer fram.

Hur kom du på den här idén?

– När vi köpte Persnäs Prästgård för tre år sedan, upptäckte vi att det fanns så mycket företagsamhet här i socknen. Särskilt i Södvik och Sandvik, men det finns ju företag i många andra byar också. Jag märkte att inte så många kände till det. Då bestämde jag mig för att göra en mötesplats eller it-portal för Persnäs på nätet.

Hur långt har du kommit?

– Än så länge är det bara början, men portalen ska fyllas på, uppdateras hela tiden med ny information.

Hur tänker du utveckla idén?

– Jag vill sätta fokus på det som händer idag, men också historia. Jag tänkte att man skulle ha med företagare, konsthantverkare, konstnärer, livsmedelsbutiker. En särskild sida med adresser till viktiga servicefunktioner som läkare, tandläkare med mera. Man ska kunna hitta lokal historia, om stenkusten, föreningslivet, persnäsdialekten, öländskan som den talades förr och talas idag här i bygden, med omnejd. Om det finns någon som vet om gamla seder och bruk, dialektord och annat som kan vara roligt att veta, så ring mig, jag är verkligen intresserad.

Turisterna har ju nytta av din portal, vad har du tänkt ut åt dem?

– Jag tänkte att man skulle kunna hitta program för säsongen. På en kulturkarta kan man hitta utflyktsmål, cykelturisterna kunde göra mer av sin utflykt om de vet vad som finns i de olika byarna att upptäcka. Persnäs är ju så vackert!

Något särskilt du tänker på?

Annons

– Vi har två kuster och de är helt olika. Bara det är värt ett besök, tycker jag. Sedan är det ju så olika naturtyper, alvarmarker, berg, släta sandstränder, kärr och moras. De många byarna med gamla och nya hus och gårdar, alla spännande smala byvägar att åka in på. Jag ska ha med kulturkartor som visar hur man kan åka.

Men också folk som seglar på östkusten och närmar sig Sandvik, ska kunna hämta information. Det är en service som jag vet uppskattas, det där att man vet, vad man kan göra när man kommer fram. De flesta har tillgång till datorer. Och badtemperaturer, vindar och väder, det är ju väldigt viktigt för alla som bara har några semesterdagar på sig.

Hur har din idé tagits emot?

– Mycket väl. Än så länge är det ju en hel del som saknas men det fylls på för varje dag, det är många som redan sagt att dom vill vara med.

Varför har du också valt adresserna Sandvik och Södvik för din portal?

– Anledningen är att folk söker sig hit när de besöker Persnäs. Många vet inte att vi tillhör Persnäs socken. I båda byarna pågår en livlig verksamhet. Här finns flera större och mindre företag som är verksamma året runt.

Har du fler planer?

– Jag har många planer, till exempel evenemangskalender, marknadssida där man köper och säljer. Jag ska ha med specialkartor, till exempel med alla busshållplatser för de bussar som trafikerar Persnäs – Öland, för jordbruket, en karta för kulturutbudet. När man ska posta brev ska man på en karta hitta närmaste brevlåda snabbt.

Kan du ge exempel på företag som finns i Persnäs?

– Ja, vi har levande jordbruk i nästan varje by, vi har en stor stenindustri, fiske, tapetserare, byggnadssnickare, målare och faktiskt en egen ölandsguide. Med mera.

Annons

RAGNHILD OXHAGEN

Fotnot:Adresserna till portalen är www.persnas.seeller www.sodvik.seeller www.sandvik-persnas.se, man kommer till samma portal, vilken adress man än väljer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons