Annons
Nyheter

”Sandahl solkar ner Öland”

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2009

Ölandprästen Dag Sandahls numera famösa ord ”Jaha, så du tycker att när man knullar folk skall man göra det i röven” kritiseras hårt av kommunalrådet i Borgholm.

– Sandahl solkar ner varumärket Öland, säger Lisbeth Lennartsson.

Annons

Debatten kring den omdiskuterade prästen Dag Sandahl fortsätter. Formellt är han kallad till biskop Sven Thidevall för samtal, detta efter att ha blivit ”rapporterad” av en kyrkofullmäktigeledamot.

Enligt tidningen Östra Småland, där Dag Sandahl är bloggare, vägrar Högby-prästen att infinna sig hos biskopen. Prästens motivering till att inte inställa sig hos (mellan}chefen lär vara att ”biskopen inte kan styra över Sandahl när Sandahl uppträder som politiker”.

På hemmaplan, på Öland, märks denna kyrkliga dispyt mest på Ölandsbladets insändarsida där för- och motinläggen strömmar in.

Samtidigt hörs ett ökande muller från politikerhåll.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson är först ut bland politikerna på Öland att öppet kritisera Sandahls grova ordval och syn på homosexuella.

– Det är pinsamt och än en gång solkas varumärket Öland ner av en Ölandspräst, säger Lisbeth Lennartsson och åsyftar den smått världsberömde pastorn Åke Green och hans domedagspredikan i Borgholm år 2003 där de homosexuellas leverne jämfördes med en djup cancersvulst på hela samhällskroppen.

– Sandahl kan inte och ska inte uttrycka sig så. Jag vill inte diskutera bibeln med honom, men måste säga vad jag tycker.

– Jag och Sandahl har sannolikt inte samme Gud, alternativt tolkar vi Bibeln helt olika, säger Lisbeth Lennartsson och förklarar att hon tidigt var skeptisk till Dag Sandahls installation på norra Öland.

– Jag var mycket skeptisk till att den välkände kvinnoprästmotståndaren Dag Sandahl installerades i Högby församling, säger kommunalrådet, tidigare viceordförande för Centerkvinnorna i landet.

Till skillnad mot Sandahl hyllar hon kyrkans vägval i frågan om samkönade äktenskap.

Annons

– Jag tror att den svenska kyrkan har allt att vinna på kyrkomötets beslut.

För mig är alla människors lika rätt och värde grundläggande för mitt politiska engagemang.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons