Annons
Nyheter

Sämre tillgänglighet vid öns vårdcentraler vid systembyte

Nyheter • Publicerad 10 januari 2008

ÖLAND

Landstinget byter journalsystem. Det nya innebär att en patient har en och samma journal, oavsett vårdgivare. Under övergångsperioden kommer dock vårdcentralerna att ta emot färre patienter än vanligt.

Annons

Vissa av Kalmar landstings kliniker och vårdcentraler har redan övergått till det nya journalsystemet och nu står andra instanser på tur. Under den här veckan påbörjar Borgholm övergången, nästa veckan följer Färjestaden och därefter Mörbylånga.

– För mig känns det här revolutionerande, säger Avin Jakoub, verksamhetschef för primärvården i Borgholm och Löttorp.

Patrik Glasberg, verksamhetschef för primärvården i Mörbylånga och Färjestaden, håller med:

– Tidigare har papper skickats emellan, och i situationer där det varit bråttom har det ibland inte funnits tillgång till alla uppgifter som behövts. Då har det blivit en tidsfördröjning. Men med det nya systemet får vi bättre patientsäkerhet och arbetet underlättas när patienterna söker vård.

SKJUTS PÅ FRAMTIDEN

Systembytet går till så att den gamla journalen överförs till det nya systemet under ett patientbesök. Detta innebär att besöken under en tid framöver kommer att ta längre tid och tillgängligheten till vårdcentralerna blir därför begränsad. Patrik Glasberg betonar dock att de som verkligen behöver vård ska få det:

– Vi kommer naturligtvis klara den akuta vård som behövs men regelbundna kontroller och uppföljningar skjuts på framtiden.

Han tror att detta är den bästa lösningen, eftersom läkaren tillsammans med patienten lägger över journalen och därmed undviker misstag vid överföringen.

– Besöket kommer att ta längre tid när patienten är där för första gången, men det blir bättre kvalitet, säger Patrik Glasberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons