Annons
Nyheter

Samråd utan samsyn

Nyheter • Publicerad 13 mars 2013

GLÖMMINGE

När en kommun vill expandera sin villabebyggelse in i ett område med en stor andel sedan decennier väl sammansvetsade deltidsboende, då får man räkna med bråk. Det fick samhällsbyggnadsansvariga i Mörbylånga kommun – troligen på nytt – erfara på tisdagkvällen under ett samrådsmöte i Glömminge.

Annons

Någon samsyn var det inte på egentligen någon enda punkt när kommunföreträdarna diskuterade detaljplaneförslaget rörande en ny villabebyggelse på fastigheterna Strandskogen 10:6, 10:7 etc. väster om väg 136.

I och för sig avses de nya husen ligga i ett område i direkt anslutning till 136:an, men Trafikverket tillåter ingen omedelbar utfart från området. Trafiken måste i stället gå parallellt med 136:an i väster och komma ut vid en godtagbar utfart någon annanstans. Och där ligger knuten: För att komma till detta annanstans måste trafiken ledas genom områden som av tradition är skyddade smultronställen för många människor.

- Det är vägfrågan som är riktigt stor, konstaterade i ett tidigt skede stadsarkitekten Marie-Christine Svensson. Ni frågar inte så mycket om tomterna och det område som skall bebyggas.

VÅLDTÄKT PÅ IDYLL

Förutsättningarna för samsyn under kvällen var ganska dåliga. Styrelserna för Sandens Samfällighetsförening och Strandskogen Sönnerborgs Samfällighetsförening gick för en dryg vecka sedan ut med en tidningsinsändare, i vilken man kallade detaljplaneförslaget ”en våldtäkt på en öländsk idyll” och anklagade Mörbylånga kommun för maktmissbruk.

Det är den nord-sydgående smala idyllvägen Sandens väg som i detaljplanen avses bli utsatt för ”asfaltering, breddning och mångdubblad biltrafik på en led som idag används för rekreation av oss boende och andra” enligt belackarna.

Även om vägfrågan var den som diskuterades mest under kvällen, så kunde man urskilja ett antal andra intresseinriktningar bland dem som blev samrådda. Många enskilda har fötter i flera läger. De renodlade ”vägmänniskorna”, som en i publiken kallade dem, accepterar att det byggs, men försöker få trafikströmmarna styrda så att de inte påverkar den befintliga bebyggelsen.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

ANDERS MARELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons