Annons
Nyheter

Sällskapsliv för Stockholmare

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2006

– Vi har valt att inte ha de här träffarna i föreningsform, utan mer i form av ett nätverk. Namnet är tänkt att vara det omvända mot ”Sällskapet Ölänningarna” som finns i Stockholm, sade Helena Ribrant när hon inledde Sällskapets Stockholmares träff som hölls på Himmelsberga museum på lördagen.

Hon är initiativtagare till och ordförande i sällskapet som startade för ett år sedan.

Annons

Syftet med sällskapet är enligt Helena Ribrant att vara ett socialt nätverk – Nätverk för Nytta och Nöje – med trevliga träffar och att hålla kontakterna levande mellan Öland och Stockholm.

I dag består sällskapet av ett 40-tal familjer inflyttade till Öland och Kalmartrakten och det senaste året har man träffats ungefär en gång varje månad.

Bland annat har man haft en träff med Borgholms kommun, träffats på Ekerums golfanläggning, haft en grillfest på stranden och nu senast en Kräftskiva på Solberga gård. Allt ordnat av medlemmarna och ofta som knytkalas.

En av Sällskapets medlemmar är stockholmaren i femte generationen, Anne Wilks. På lördagens träff berättade hon om hur hon själv kom till Öland som sommarölänning då hennes morfar köpte stugan i Ullevi.

– Mitt första brännande möte med Öland var när mina föräldrar ville fotografera mig som baby i grönskan, berättade Anne Wilks. Mamma lade ner mig och jag skrek i högan sky, något jag sällan gjorde annars. Men när bilden framkallades förstod de. De hade lagt mig i brännässlor!

– Jag flydde Stockholm för gott när jag upptäckte att staden inte längre var som när jag var liten, rivningarna av Klarakvarteren, den alltmer hårda stämningen. Jag har jobbat med det mesta och skaffat mig ett brett nätverk, något som hjälpte mig mycket när jag drog igång projektet Ölands Skördefest för tio år sedan, berättade hon bland annat.

– Livet är så kort, säger hon och måttar en centimeter mellan tummen och pekfingret. Det är så viktigt att göra roliga saker, inte tänka på jantelag, gränser och byträtor!

En av Sällskapets medlemmar, Lillemor Derr, författare och i många år ansvarig för utställningar på Liljevalchs i Stockholm och senare på Millesgården på Lidingö, berättade om maken Co Derrs mässingsfåglar gjutna efter träfigurer.

Han har ställt ut sina alster både på Öland bland annat på Rälla gamla skola och i Stockholm på bland annat Wasamuseet. Han gör sina fåglar först i trämodeller och gjuter dem sedan i mässing.

Hans fåglar är mjuka i formen utan för många detaljer. Han strävar efter att förenkla en form så mycket det går utan att den försvinner. Familjen bor i Hässelby Strand men större delen av året i Segerstad.

Annons

Med på lördagens träff var också Kurt och Elisabeth Bellman som flyttade från Saltsjö Boo där de bott i 25 år, till Sandby på norra Öland för fem år sedan.

– Vi tyckte vi ville göra något nytt och vi hade aldrig varit på Öland. Vi tittade på ett par hus och fastnade för Sandby och det har vi inte ångrat. Vi trivs så bra och har nästan blivit adopterade av grannarna runt omkring, säger de nöjt.

På lördagens möte planerades också höstens och vinterns träffar som närmast blir på Blomsterlandet i Kalmar i november med julpyssel. I december julbord i 1700-talsstil på Wadstena gård i Skäggenäs.

Sällskapet Stockholmare planerar också att öppna en hemsida inom kort och har redan en mailadress, sallsthlm@telia.com för den som vill veta mer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons