Annons
Nyheter

Säljer Bo Pensionat – efter 21 år

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2006

– Det känns väldigt både och. Det känns vemodigt att släppa den sociala biten men samtidigt skönt att slippa ansvaret.I söndags var det final på Bo Pensionat för Berith Gullberg. Efter 21 år har hon och maken Urban sålt det legendariska pensionatet.

Bo Pensionat grundades 1914 av Maja Uddenberg och hon drev rörelsen fram till 1972. Pensionatet i Vickleby lockade till sig en konstnärskoloni med namn som William Nording, Arthur Percy, Torsten Palm, Bror Hjorth, Carl Ryd, Ture Bosin och Birger Ljungquist (den som vill läsa mer om denna tid rekommenderas Anders Nilsons ”Målarna på Bo – ett stycke öländsk konsthistoria” från 2002).

Annons

Efter Maja Uddenbergs bortgång drevs pensionatet av en stiftelse i hennes namn (Uddenberg–Nordingska stiftelsen) innan Capellagården tog över driften 1981. Berith och Urban Gullberg, som tidigare drivit restaurang i Mellböda i fyra år och i Kalmar två år, arrenderade rörelsen från mars 1985 och tolv år senare köpte de Bo Pensionat, som under deras tid bland annat utökats med den gamla affären (numera ”Lilla Bo”).

Men efter 21 år på pensionatet är det nu dags för en ny fas i paret Gullbergs liv.

– När vi kom hit kändes det som en tillfällig grej, berättar Berith.

– Men ganska snart förstod vi att Bo var något alldeles extra, genuint och äkta.

I söndags morse lämnade de sista konferensgästerna Bo. I söndags var det även familjemiddag med samma meny (fläskfilé) och samma pris (70 kronor) som Gullbergs hade när de hade tagit över i mars 1985.

– Vi hade 200 förhandsbokningar, säger Berith som fick ta emot tacksamma ord och gåvor från många stamgäster.

– Det jag kommer att sakna mest är alla fantastiska människor jag träffat. Jag har otroligt många fina minnen och får jag tråkigt får jag väl skriva en bok, säger Berith.

Men nu ska hon och maken Urban först ta det väldigt vackert.

– Jag har en gungstol hemma. Den ska jag sätta mig i den 1 november. Sedan ska jag börja gunga den den 1 december, skämtar Berith.

Varför väljer ni att sälja pensionatet?

Annons

– Man måste fånga dagen och vi vill göra de sakerna vi pratat om, att resa och uppleva saker. Jag har inte haft en sommarsemester på 27 år, säger Berith.

– Här handlar det om 24 timmar om dygnet. Folk ringer och man ska finnas till hands.

Bo Pensionats nya ägare är goda vänner till Berith och Urban: Kent och Maria Blad, som tar över den 1 november.

– Jag hoppas och tror verkligen att pensionatet kommer att drivas vidare i den här andan, säger Berith.

Nu ska paret Gullberg alltså ta det lite lugnt under några månader.

Urban funderar på att gå till sjöss och bli skeppskock igen. Berith har en kennel att ägna sig åt innan hon funderat färdigt på framtiden.

Så de lär inte vara sysslolösa. Men samma tempo som under 21 år med Bo Pensionat lär de inte eftersträva igen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons