Annons
Nyheter

Så här ser den efterlysta tavlan ut

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2011

KASTLÖSA

”Bedjare inför Guds allsmäktiga öga”, av den kända oympiakonstnären Olle Hjortzberg är försvunnen.

Annons

Någon har helt enkelt hängt ned konstverket och promenerat ut från Kastlösa stiftsgård.

Ölandsbladet kan i dag presentera en bild på verket.

Stulet eller ej, det är frågan.

Hur som helst är konstverket försvunnet och ingen kan säga hur.

Kastlösa Retreat AB bilades för att bringa ordning i härvan kring avvecklingen av Kastlösa stiftsgård. Detta på uppdrag av Växjö stift.

En inte särskilt enkelt uppgift visade det sig.

Det uppdagades till exempel att många haft tillgång till nycklar på Stiftsgården. Om Olle Hjortbergs tavla stulits eller helt enkelt bara slarvigt placerats på någon bortglömd förvaringsplats kan ingen svara på.

– Det skulle jag också bra gärna vilja veta, säger Astor Karlsson, Kastlösa Retreat AB.

POLISANMÄLAN

Tavlan ”Bedjare inför Guds allsmäktiga öga” hängde tidigare i församlingshemmet, men var den sedan tagit vägen är en gåta.

Annons

I veckan hade styrelsen för Kastlösa Retreat AB möte. Då skulle frågan om tavlan tas upp.

Fortfarande igår måndag hade dock ingen polisanmälan lämnats in.

Egentligen skulle Hjortzbergstavlan säljas tillsammans med 15-talet andra konstverk på auktion i Folkets Park på lördag.

HALV MILJON

Värdera konst är svårt. Olle Hjortsberg, som gjort många kyrkomålningar, men som kanske är mest känd för sin affisch till Stockholmsolympiaden 1912, tillhör den övre kategori inom den svenska konsten.

Konstkännare som Ölandsbladet fått uppgifter av talar om att bra tavlor av Hjortzberg betingar ett pris på en halv miljon kronor. Annars ger en slagning på internet att mindre verk av konstnären sålts för mellan 25 000 och 30 000 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons