Annons
Nyheter

Riskfritt att springa barfota

Nyheter • Publicerad 4 juli 2008

NÄSBY

20 meter miljövänlig plast löper ut i sundet. Det handlar om Näsby badplats nya, halkfria brygga. Två dagar tog det att sätta upp den, men den ska förhoppningsvis hålla i flera tiotals år.

Annons

Bryggan är gjord av återvunnet plast, blandat med träfiber.

– Plast är underbart nära vatten, det ruttnar inte. Och det har inga giftiga kemikalier som faller ner i vattnet, säger Tobias Fornbrandt, vd på företaget Questep som levererat bryggan. Materialet är i sin tur tillverkat av ölandsföretaget Polyplank.

SLIPPER UNDERHÅLL

Tobias Fornbrandt menar också att den sträva ytan gör det säkrare att springa barfota på bryggan, eftersom det aldrig blir halt.

Kommunens vaktmästare Göran Wendel har varit med om att sätta upp bryggan:

– Den är inte alls dum, man slipper ju underhållet. Och vi har haft mycket jobb med att byta mattor som lossnar på kommunens bryggor, de har bytts ett par gånger per säsong på varje brygga.

INGEN BETYDELSE

Och Näsby badbryggeförening är mycket nöjda. Kassören Gerhard Gustafsson menar att det har varit negativt att behöva byta mattan på den tidigare bryggans 16 olika delar. Men den största fördelen menar han är just att bryggan nu blir halkfri.

– Men det har ingen betydelse med miljöfördelar, tryckimpregnerade bräder släpper väl inte ifrån sig giftiga ämnen.

YTTRE OMSTÄNDIGHETER

Annons

Plastbryggan är betydligt dyrare än vanliga träbryggor, men det räknar man med att ta igen på minskat underhåll och lång hållbarhetstid.

– Det är svårt att säga exakt hur länge den håller, det beror ju mycket på yttre omständigheter också. Det är som att jämföra en träbåt med en plastbåt. Men jag skulle gissa på 30-50 år, säger Tobias Fornbrandt.

Enligt honom är Mörbylånga kommun tidig med att fundera på miljövänliga brygg-alternativ. Många av kommunens bryggor börjar bli gamla och kräver snart ett utbyte.

– Vi funderar redan på andra ställen att ha sådana här, säger Göran Wendel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons