Annons
Nyheter

Restaurangelever på USA-praktik

Nyheter • Publicerad 27 januari 2006

På söndag åker Jesper Kansten, Anna Lirsjö och Jeanine Eriksson till Rockford, USA, för att praktisera två veckor på en av stadens restaurangen Stockholm Inn. De tre är elever på Ölands gymnasiums Hotell- och Restaurangutbildning och studieresan är ett led i utbildningen på årskurs två.

Jeanine valde inriktning på Hotell i årskurs två, medan Jesper och Anna valt restaurang- och Måltidsservicelinjen.

Annons

– Jag har alltid velat bli kock, säger Anna som redan som barn experimenterat i köket och gärna lagar mat. Älsklingsrätter?

– Det måste bli raggmunkar, säger Anna. Det var något alldeles speciellt när vi lagade raggmunkar ur hemkunskapsboken hemma hos mormor. Höjden av lycka.

Jeanine minns mormors pannkakor.

– Först rörde hon ihop äggtoddy som vi fick medan hon gräddade pannkakorna. Härligt. Och Jesper tycker att riktigt goda öländska kroppkakor aldrig är fel. Med mycket peppar i fläsket så det blir riktigt starkt! Matminnen att ta med till USA.

I utbildningsköket på Halltorps Gästgiveri pratar vi ballongvispens för- och nackdelar med läraren Johan Idermark.

Dagen innan har UF, Ung Företagsamhet varit i klassen och pratat möjligheter att starta företag ser framtiden för eleverna lovande ut. Eller som Jesper säger, möjligheten finns att utveckla köksredskap, varför inte vispar? Medan Anna som funderar på att starta ungdomscafé efter skolan ser det som en seriös möjlighet.

Förutom praktiken på restaurang Stockholm Inn, som serverar 10000 gäster per vecka och har 100 anställda, kommer ungdomarna att få tillfälle att bland annat göra studiebesök på andra restauranger.

– Den här utbildningsresan kommer fortsättningsvis att delas ut som ett stipendium till tre elever i årskurs två varje år säger rektor Christina Larsson- Henriksson på Ölands Gymnasium.

Just nu planeras också elevernas 16 veckor långa praktik som är förlagd till höstterminen i årskurs tre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons