Annons
Nyheter

Resistent salmonella på Öland

Nyheter • Publicerad 3 mars 2008

MELLERSTA ÖLAND

För första gången har resistent salmonella påträffats i länet. Det är tre gårdar på mellersta Öland som drabbats.

Annons

– De aktuella gårdarna är under kontroll och belagda med restriktioner för att smittan inte ska spridas till andra besättningar eller ut i livsmedelskedjan, förklarar länsveterinär Leif Dahlgren.

Länsstyrelsen och Jordbruksverket inleder nu, tillsammans med andra berörda myndigheter, en utredning för att spåra smittkällan. Detta kommer att innebära provtagningar i ytterligare ett antal djurbesättningar som har haft kontakt med de drabbade gårdarna.

– Vi smittspårar nu till de besättningar som sålt djur, berättar Leif Dahlgren.

Salmonellatypen heter Typhimuriumoch är resistent mot vissa antibiotika.

– Den här salmonellatypen ser vi lite allvarligare på eftersom det finns inslag av resistens, säger Leif Dahlgren, och påpekar att det är första gången denna typ av salmonella påträffats i länet.

EN PERSON SMITTADES

Smittan har hittats hos såväl nötkreatur som grisar. Totalt rör det sig om flera hundra djur, varav en större mjölbesättning med drygt 200 djur och en mindre med 25 dikor och ett 80-tal kalvar. Den tredje smittade besättningen bestod av 70-80 nöt och ett par hundra grisar, varav 27 suggor. Grisarna är nu avlivade.

Även en människa, som bor på en av gårdarna och som varit i nära kontakt med gårdens djur, uppvisade till en början symtom på salmonella.

– Men nu är personen fullt frisk, säger veterinärinspektör Elöd Szántó vid Jordbruksverkets avdelning för djurskydd och hälsa.

VARAR NÅGRA MÅNADER

Annons

Tur i oturen är att  djuren snart skall släppas ut på bete. Vintertid, när de tvingas stå inomhus, är det svårare att få bukt med salmonellan. Innan djuren får komma ut på bete måste de dock vara friskförklarade från smittan, betonar Leif Dahlgren.

– Så realistiskt är att det tar några månader innan vi kan häva restriktionerna.

Salmonella innebär inte bara ett lidande för djuren, utan ett ekonomiskt avbräck för djurhållarna. Ett utbrott kan bli ganska kostsamt. Ett bra sätt att skydda sig ekonomiskt är att ansluta sig till salmonellakontrollen och ha ett anpassat försäkringsskydd, tycker Leif Dahlgren. Då ersätts man upp till 91 procent. Den som står utanför får bara maximalt 50 procent.

– Många resonerar att ”det händer inte mig”.

Nu har det hänt tre djurhållare på mellersta Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons