Annons
Nyheter

Rektor Malmquist kan sluta

Nyheter • Publicerad 11 maj 2011

MÖRBYLÅNGA

Skansenskolans rektor Per Malmquist har tackat ja till en ny tjänst som rektor vid Färjestadens skola.

Annons

Bakom beslutet ligger nedskärningar av skolledningens resurser. Dessa gör att Malmquist inte känner sig ha förutsättningarna till att vara en bra, pedagogisk ledare.

Per Malmquist är idag rektor för årskurs fyra till nio på Skansenskolan. I en skrivelse till kommunens centrala skolledning ger han sin syn på de senaste årens utveckling av skolverksamheten.

– Fakta är att skolledningsresursen skurits ned med 1,5 tjänster sedan 2009/2010 samt att det centralt funnits liten förståelse kring hur det är att driva en skola i ungdomsåren, skriver Malmquist.

BERÄTTIGAD KRITIK

Han uppger också att 13 procent av skolans elever inte uppfyller målen i alla ämnen. Måluppfyllelsens vikande kurva har skett under exakt samma tidsperiod som lärar- och ledarresurser har skurits ner.

Förra veckan kom Skolinspektionen med ett utlåtande efter senaste utredningen om Skansenskolan. Angående rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering framgår att rektorerna inte i tillräcklig utsträckning tar ”ansvar för att skolans resultat utvärderas regelbundet” när det gäller underlag till nationella prov och stödinsatser.

Per Malmquist anser att kritiken är berättigad och menar att rektorer måste ha realistiska förutsättningar för sina uppdrag.

KRAV

Han är fortfarande villig att ändra beslutet om sin tjänst, men för att det ska ske kräver han att ett antal krav uppfylls.

• Skansenskolans årskurs 4-9 bör få 350 000 kronor, motsvarande en halv skolledartjänst. Det skulle bland annat ge skolutvecklingsgruppen reell tid för sitt arbete med den nya läroplanen, att utveckla stödinsatser, tillföra ett dagligt ledarskap i mellanstadiet och kunna utföra kortsiktiga projekt.

• Ett personligt lönepåslag i paritet med de nytillsatta verksamhetschefernas lönenivå, som ligger mellan 46 - 48 000 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons