Annons
Nyheter

Rekordmånga fritidshus till salu

Nyheter • Publicerad 27 maj 2011

ÖLAND

Antalet fritidshus till salu i landet är nu dubbelt så många som den 1 maj förra året. Idag är 6 858 fritidshus ute till försäljning, jämfört med 3 376 ifjol.

Annons

I länet finns 350 lediga hus, en ökning med 116 sedan förra månaden, och cirka 215 av dem finns på Öland.

Under våren har utbudet ökat kraftigt i Sverige visar undersökningen Fritidshusbarometern som görs av bostadssajten Bovision.

– Vi har fler lediga fritidshus nu än under samma tid förra året, säger Ulf Magnusson, vd på Bovision.

– Utbudet är också större än det var i juni ifjol, den månad då det vanligtvis är som störst. Därför kommer vi troligen att se en ytterligare ökning av lediga fritidshus de nämaste veckorna.

Och situationen är densamma på Öland.

– Vi har just nu betydligt flera objekt än i vanliga fall, säger Kjell Jakobson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Borgholm.

– Det är svårt att säga varför, att exempelvis räntan förväntas gå upp kan ju knappast vara en chock. I flera områden i landet har det skett prissänkningar, men det

har vi inte märkt av. Däremot får vi ofta bud som ligger under utgångspriset.

– Även när det gäller villor har vi flera objekt, särskilt i centrala Borgholm där det är ovanligt många till salu. Men något bra svar på varför utbudet är så stort har jag inte.

– Många tror att den bästa försäljningstiden är på våren, men vi tecknar flest kontrakt under juni, juli och augusti, säger Kjell Jakobson.

Annons

De 6 858 fritidshusen som är till salu skiftar kraftigt i pris, från 25 000 kronor till 35 miljoner. I Kalmar län ligger utgångspriserna från 50 000 kronor till nio miljoner kronor, och det senare är ett nybyggt fritidshus, eller snarare villa, i Äleklinta.

Sveriges dyraste fritidshus ligger på Arkö i St Anna skärgård i Östergötland. 35 miljoner är naturligtvis mycket pengar, men då ingår två hamnar och en helikopterplatta.

Lika mycket vill man ha för en fastighet i Stockholms län och den ligger på en skärgårdstomt utanför Dalarö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons