Annons
Nyheter

Reggio Emilia-pedagogik lär barnen att se sig själva

Nyheter • Publicerad 1 februari 2006

FÄRJESTADEN

Reggio Emilia-pedagogiken har kommit till Vitsippans förskola i Färjestaden. För knappt två veckor sedan började de första barnen inskolas i verksamheten. I går var första riktiga dagen på avdelningen Myggan.

Annons

Reggio Emilia är en stad i norra Italien, i vars kommunala förskolor en pedagogisk filosofi med samma namn utvecklats under ett halvt sekel. I går öppnade avdelningen Myggan på Vitsippans förskola, där den italienska pedagogiken Reggio Emilia kommer vara ledstjärnan.

MILJÖN SOM PEDAGOG

Nyckelorden är glädje, nyfikenhet, lustfylldhet, delaktighet och trygghet. Överallt finns något nytt för barnen att upptäcka och i varje rum sitter speglar på lagom avstånd från golvet, liksom bilder på barnen.

– Barnen ska lära sig se sig själva och varandra, säger förskollärare Mia Kaldner.

Form och färg är också centrala begrepp.

– I den här pedagogiken fungerar även miljön som en pedagog, så den är väldigt viktig, förklarar rektor Anneli Smedberg.

Tanken är att barnen skall få ta del av många olika uttryckssätt genom att måla, snickra, lyssna till musik och leka med vatten. Miljön som erbjuds skall vara tydlig, utmanande, inspirerande, föränderlig, vacker och skapa möten och delaktighet. Därför finns det bland annat en bygg- och konstruktionshörna, ett vattenrum och en särskild plats där alla kan mötas.

– Varje hörna här inne ska vara genomtänkt och väcka barnens intresse, säger Mia.

LÄRA GENOM BARNEN

Man lägger också stor vikt vid att dokumentera allt vad barnen gör, både för föräldrarnas skull som för personalens.

Annons

– Ett- till treåringar har ju ännu inte hunnit utveckla sitt språk, men genom att följa dem nära kan vi se vad de är intresserade av, säger Anneli.

Genom att exempelvis fotografera barnen och skriva ned deras tankar får man ett arbetsmaterial som kan hjälpa till att utveckla verksamheten.

– Vi som pedagoger är också medforskare genom att se vad barnen upptäcker, avslutar Mia Kaldner.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons