Annons
Nyheter

Rasar mot Böda Sand

Nyheter • Publicerad 21 juli 2010

BÖDA

Böda Sand har blivit tvungna att föra bort ungdomar från stranden. Detta har väckt reaktioner från allmänheten och allemansrätten har diskuterats.

Annons

– Alla får vara på stranden efter 23.00 om de följer våra regler, säger Anna Barkevall, VD för Böda Sand.

Det har blivit stora reaktioner från allmänheten sedan Böda Sand valt att ha vakter på stranden som visar ut minderåriga som festar där.

De menar att det inskränker på allemansrätten, något som Böda Sand VD Anna Barkevall inte håller med om.

– Självklart får vem som helst vara på stranden, det är de vill och som vi lever för. Men förutsatt att man följer våra regler annars har man förbrukat det.

Efter klockan 23.00 stänger campingen och då följer allmänheten samma regler som alla andra campinggäster.

– Våra regler är att det ska vara tyst, lugnt, visa respekt för andra campinggäster och att inga minderåriga dricker alkohol, säger hon.

Böda Sand har den senaste veckan haft en omfattande skadegörelse. Där någon eller några har satt eld på trätrallarna, som hjälper handikappade att komma till stranden, och sedan har de tömt brandsläckarna för att släcka elden. Det har även varit mycket glassplitter, fimpar och pölar med urin på stranden.

– Det här är stora brott och det tolereras inte. Det ska vara mysigt att vara på en strand, säger hon.

FYLLE PROBLEM

Böda Sand har haft problem med att fulla minderåriga har kommit dit och fört en massa oväsen som stör campinggästerna.

Annons

– Minderåriga från hela norra Öland har kommit hit och druckit sig fulla. Det har varit ett himla oväsen på kvällarna men nu när vi har blivit hårdare med reglerna har det lugnat ner sig. Något som uppskattas av våra campinggäster, säger hon.

Hon har sett föräldrar skjutsa dit sina barn och sedan kommit för att hämta dem.

– Jag vill uppmana alla föräldrar att inte låta deras minderåriga barn komma hit på natten. En strand är ingen bra plats att dricka alkohol på, fortsätter hon.

Borgholm kommun är av samma uppfattning.

– Enligt allemansrätten har alla rätt att vara på stranden men det finns andra omständigheter som gör att man inte kan vara där vid ett visst tillfälle. Till exempel när minderåriga dricker alkohol eller på offentlig plats. Det får inte heller ske någon skadegörelse, säger Kristina Kvamme från kommunen.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons