Annons
Nyheter

Rälla lyckades inte skrälla

Nyheter • Publicerad 26 januari 2006

KALMAR

Rälla skola lyckades inte försvara öns färger i Vi i femman. Trots ledning i halvtid, fick man se sig slaget av Ljungbyskolan 5B med hela 19–13, som vann tack vare en blixtrande snabbhet, vars like aldrig tidigare skådats.

Annons

– Heja Rälla, vi ska skrälla. Vi ska vinna, ej försvinna. Rälla, Rälla, Rälla!!! ropade klasskamraterna som kommit till Radio Kalmars studio för att hjälpa Moa Holm, Felicia Otterström och Anton Gårdewall till seger i den tredje kvartsfinalen av Vi i femman.

Men så blev icke fallet. ”Skrällen” uteblev och Rälla skola, öns sista hopp, försvann därmed ur tävlingen, trots att det minsann inte var något fel på lagets kunskaper. När de första tio dubbelfrågorna var avklarade i halvtid ledde Moa, Felicia och Anton med 10–9.

– Det är jämnt med höga poäng för båda lagen, konstaterade domaren Gunnar Svärd imponerat.

FRISKT VÅGAT

Men i likhet med Färjestadens skola förra veckan, hängde inte riktigt Rälla med i snabbfrågorna, även om de faktiskt lyckades hålla undan ända till femte frågan, efter att som mest haft ledningen med 12–10.

Ljungbyskolans Mikael Gustavson, Linnea Lagesson och Elias Sevelin var dock häpnadsväckande snabba och knep poängen i sju fall av tio. Några av gångerna tryckte de till och med långt innan tävlingsledaren Tomas Forssell läst färdigt frågan, som när Tomas bara hann undra ”Hur många timmar...”

– 24!!! kom svaret blixtsnabbt och utan tvekan.

”...är ett dygn?” Även Rälla visste naturligtvis svaret, men domaren kunde lätt konstatera att Ljungbyskolan svarat först.

– Det var kallt gjort. Friskt vågat, tyckte Gunnar.

Och turen hängde i sig för fastlänningarna, som fortsatte i samma stil. ”I radiokanalen P3 sändes i lördags P3 Guld-galan...”, började Tomas.

Annons

– Laleh! svarade Ljungbyskolan, innan någon annan överhuvudtaget fattat att frågan tydligen gällde vilken artist som fick pris som årets kvinnliga artist och årets nykomling.

När åtta av frågorna var ställda låg Rälla under med 13–14, varför ölänningarna uppenbarligen inte såg någon annan utväg än börja chansa vilt även de. ”Vad kallas en anläggning där man höjer eller sänker vattenytan för att...”

– Vattentorn? gissade trion.

”...båtar ska kunna passera där det är stor höjdskillnad, exempelvis i Göta kanal?” Sluss var naturligtvis svaret, vilket Ljungbylaget visste, som även knep poängen i den sista snabbfrågan och tog ledningen med 16–13 inför Stegen.

– Hade det inte varit för snabbfrågorna så skulle vi vunnit, konstaterade Felicia efter matchen.

KUNDE SVARET

Mungiporna sänkte sig så sakteliga bland den del av publiken som höll på Rälla, och det blev inte bättre när ölänningarna, som valt den svåraste nivån i ett sista försök att komma i fatt, svarade avocado istället för aubergine på vilken grönsak som också kallas för äggplanta.

– Jag tänkte på aubergine, men kom inte på ordet, avslöjade Moa.

När Ljungbyskolan sedan svarade rätt på den betydligt enklare trepoängsnivån om paprika, var det bara för domare Svärd att proklamera dem som segrare med 19 poäng mot 13.

– Vi är laget, som aldrig blir slaget – Ljungbyholm!!!”, hejade Ljungbyskolans supporterskara.

Annons

”Aldrig” är kanske att lova för mycket, men i tisdags lyckades de i alla fall. Och är de lika otroligt kvicka på snabbfrågorna även i fortsättningen blir de nog svårslagna även framledes.

Men för Ölands del är årets upplaga av Vi i femman ett avslutat kapitel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons