Annons
Nyheter

Protester mot ekoby

Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

Nyligen kunde Ölandsbladet berätta om Chrisitna Albertsons och Hubert Kaplans planer på att bygga en ekoby på Christinas marker i Hörlösa.Men projektet har stött på patrull, såväl hos stadsarkitekten som omkringboende.

Ärendet ska tas upp vid byggnadsnämndens nästa sammanträde, och i handlingarna finns ett yttrande av stadsarkitekt Leo Eriksson.

Annons

”Det föreslagna konceptet förefaller intressant och pekar på de många fördelar Öland har i att befrämja våra vigulanta sidor. Att på denna lilla tomt applicera ett så omfattande projekt är emellertid inte lika välvalt, heter det i yttrandet.

Etableringar i denna skala fordrar betydligt större egen yta och dess påverkan på omgivningen måste beaktas både socialt och miljömässigt, menar stadsarkitekten som avstyrker en planläggning.

Även ett tiotal grannar har motsatt sig den planerade ekobyn och hänvisar till konflikter med lantbruket, trafikstörningar och hot mot det öppna landskapet.

– Vi har ej något emot en ekologisk by utan endast valet av plats. Christina Albertson bör tillfrågas om områden med igenvuxen betesmark eller dylikt till den tilltänkta byn.

– Då gör det ju en stor nytta om den marken används till något vettigt istället för att växa igen, menar grannarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons