Annons
Nyheter

Protester mot datorbaserat schemaläggningssystem

Nyheter • Publicerad 29 november 2006

MÖRBYLÅNGA

Det datorbaserade schemaläggningssystemet Time Care, vilket nu håller på att införas för personalen inom äldreomsorgen i Mörbylånga kommun, väcker protester.

Annons

Time Care är ett datorbaserat schemaläggningsprogram, vilket skall ta hänsyn till såväl arbetsgivare som de anställdas synpunkter angående arbetstider. Personalen skall kunna lämna individuella önskemål inom schemats ramar och lägga in veto för tider när man inte vill arbeta. Tanken är ett mer flexibelt system till gagn för alla parter.

– Den bistra verkligheten är en annan. Programmet kortar turer, vilket gör att de som jobbar heltid måste arbeta fler dagar än de tidigare gjort för att inte få minustid, anser personalen.

BÖR GES EN CHANS

Socialchef Tommy Nyberg är medveten om att alla inte är nöjda med Time Care, men anser att det är alldeles för tidigt att redan nu dra några slutsatser.

– Vi har bara hållit på i ett par veckor. När man inför nya saker som tar tid att jobba in är det synd att folk inte vill ge det en chans.

Time Care har fungerat bra i andra kommuner och lär säkert göra det här också, tror Tommy Nyberg.

– Skulle det inte fungera är det bara att vi överger det. Men först bör det prövas ordentligt.

Omsorgspersonalen fruktar också att schemaläggningssystemet kommer medföra att helgjobben ökar.

– Vi kan komma att behöva jobba varje helg i stället för varannan, som vi gjort hittills för att få ihop våra timmar. Det känns bedrövligt att de som redan har ett yrke med dåliga arbetstider ska få det ännu sämre med motiveringen att det skulle bli bättre.

”VI ÄR FÖRTVIVLADE”

Annons

– Time Care har ingen som helst koppling till helgjobben. Det har med den nya arbetstidslagen att göra, påpekar socialchefen.

Och den problematiken säger han sig ha full förståelse för.

– Det är en tuff situation i den sektorn, men det är inte värre på Öland än i övriga delen av landet.

Att det ser lika illa ut i andra kommuner lär dock inte vara någon tröst för de anställda i Mörbylånga.

– Vi är förtvivlade. Mer personal till vården nu! avslutar de sitt rop på hjälp.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons