Annons
Nyheter

Procordia Food avslutar en epok

Nyheter • Publicerad 13 januari 2006

FÄRJESTADEN

Ölandsfabriken har funnits länge i Färjestaden. I och med nedläggningen går en epok i graven.

Annons

Det började under tidigt 1940-tal, då en fabrik för grönsakskonserver flyttade in i det före detta mejeriet. Alvarets konservfabrik, under ledning av Rickard Allgård, lyckades dock inte så bra och fick aldrig uppleva 50-talet.

Det fick däremot Ölandskonserver AB, som bildades av de fem specerihandlare, vilka innehade aktiemajoriteten. En av dem var Gunnar Bengtsson, som axlade ansvaret och blev disponent i det nya företaget, som blomstrade och tidvis hade omkring 70 säsongsanställda.

BÖRJAN TILL SLUTET

När disponenten pensionerades i mitten av 70-talet såldes dock fabriken till en fastlänning, vilket nu med facit i hand skulle visa sig vara början till slutet.

Den nya ägaren hade inte förmåga att driva rörelsen, utan sålde den vidare efter bara ett par år till Önos, som sedermera uppgick i Procordia Food, en del av den norska koncernen Orkla. Hur det gick sedan vet vi dessvärre...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons