Annons
Nyheter

Politiskt storgräl om Mittpunkt-köp

Nyheter • Publicerad 3 februari 2006

BORGHOLM

Beab:s oväntade miljonköp av fastigheten Mittpunkten i Borgholm har utlöst ett politiskt storgräl inom det borgerliga styret.– Vi i kommunledningen har tydligt och klart sagt ”Vänta, köp inte – gör ingenting” och så köper Borgholm Energi ändå. Det här kräver en bra förklaring, säger moderaternas Eddie Forsman och kritiserar öppet centerns Stig Bertilsson.

Annons

– Jag har agerat på uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott, förklarade Beab:s ordförande Stig Bertilsson i torsdagens artikel om köpet av Ötab-ägda Mittpunkten.

Affären, där Stig Bertilsson är såväl ordförande för Borgholm Energi (Beab) som styrelseledamot av Ölands Turist AB (Ötab), är kritiserad från flera håll – bland annat anses den vara ett förtäckt kommunalt bidrag till turistbolagets ständigt magra kassa. Att Stig Bertilsson sitter på två stolar är ytterligare en besvärande faktor i sammanhanget.

”köp inte“

Nu kommer nya invändningar, det mandat Stig Bertilsson påstår sig ha haft av kommunledningen underkänns helt av moderaternas Eddie Forsman.

– Stig hade inget uppdrag av oss, den uppfattningen kan han aldrig ha fått. Informationen till Beab har tvärtom varit: ”Vänta, köp inte - gör ingenting” och det sa vi så sent som någon gång före jul och jag vet att den informationen, som var klockren, gick fram.

– Och så köper de ändå...en sådan här sak hade aldrig hänt med den förre ordföranden för Beab. Då fanns det dialog, nu finns det ingen.

kräver bättring

Eddie Forsman räknar upp flera skäl till varför affären aldrig skulle ha genomförts.

– Huset står på ofri mark, huset måste renoveras och den står på mark där det kan hända saker, jag kan inte gå in på vad förutom att det gäller kommunens utveckling, sådant som diskuteras i plangruppen.

Han kan inte se någon rimlig förklaring till varför Beab genomfört köpet.

Annons

– Det vet jag inte. Detta kräver en bra förklaring av Beab och någon sådan har vi inte fått.

Samtidigt kräver Eddie Forsman bättring av Beab.

– Det går inte att en enig kommunledning säger en sak och Beab gör tvärtom. Detta måste bli bättre.

– Det är också så att Borgholms kommun äger Beab, det är inte tvärtom.

i klaveret

Även oppositionen finner Stig Bertilssons agerande som märkligt.

– Jag läste att han agerat på uppdrag av arbetsutskottet, det låter inte alls bekant, säger Sune Axelsson, (s).

– Jag har heller inget minne av att vi pekat med hela handen och sagt ”köp” , det fanns ingen köporder och det var ingen panik.

– Men gjort är gjort...

Bristande dialog med Beab?

Annons

– Inte på det stora hela, men ibland trampas det i klaveret.

Ser du några skäl till varför köpet genomförts?

– Inte just nu inte. Men vi får sätta oss ner och utbyta åsikter och då får vi väl höra varför de agerat som de gjort.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c), befinner sig i USA och förklarade i torsdagens tidning att partikamraten Stig Bertilssons manöver ”gått lite fort”, i övrigt var hon i grunden positiv till affären.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons