Annons
Nyheter

Politiker förnekar anklagelser från vindkraftsmotståndarna

Nyheter • Publicerad 25 januari 2008

BORGHOLM

Finns det en ohelig allians mellan lokala politiker i Borgholm och vindkraftsbolagen? Flera insändarskribenter anser att så är fallet medan Ölandsbladets granskning av kommunstyrelse- och fullmäktigeledamöterna endast hittar tre folkvalda med direkt anknytning till vindkraftsetableringar. Samtliga tre har dock tunga politiska roller.

Annons

Enerverande buller, förstörd utsikt, värdeminskning på huset, störande reflexer och fara för såväl fauna som djur är i regel de argument motståndare till vindkraft i allmänhet och missnöjda grannar i synnerhet tar till när de försöker stoppa tänkta etableringar.

”VINDMAFFIA”?

Ibland nämns även en påstådd lokal vindkraftsmaffia, där icke namngivna politiker anklagas för att gå hand i hand med vindkraftsbolagen. ”Inte där någon markägare råkar ha en markplätt över som han gärna upplåter för en (bra?) slant eller för att några kommunpolitiker är delägare i anläggningarna. Gränsen till att det luktar vänskapskorruption känns knivskarp och lurar i bakgrunden när man läser om att några enskilda personer ser ut att få egen vinning i projekten”, skrev en insändarskribent nyligen i en protest mot ytterligare vindkraft i Borgholms kommun och på Öland.

Ölandsbladet har granskat kommunstyrelse- och fullmäktigeledamöterna i Borgholm och hittat tre personer som är direkt involverade i lokal vindkraft: Stig Bertilsson (c) – kommunstyrelseledamot, ordförande för Borgholm Energi samt styrelsemedlem och talesman för Istad Vind AB med andel i vindkraftsparken i Stora Istad. Paul Jensen (c) – kommunstyrelseledamot med uthyrd mark till ett mindre vindkraftsbolag. Jan Erici (m) – ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, även han med uthyrd mark till ett mindre vindkraftsbolag.

– Under min tid i kommunstyrelsen har jag inte varit med om att ta beslut i vindkraftsfrågor och skulle det komma får man väl gå ut om man känner sig jävig. Det får man i så fall ta ställning till i fall till fall, kommenterar Paul Jensen.

Jan Erici, med en mycket tung roll i vindkraftsutbyggnaden i Borgholm i egenskap av ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, förnekar bestämt påståenden om vänskapskorruption och oheliga allianser.

– Det finns inga sådana kopplingar. Men självklart har varje politiker sina intressen och jag är positiv till vindkraft. Samtidigt ingår det i min roll att göra bedömningar av var det går att etablera vindkraft och det går inte överallt.

Du har varit med och nekat till etableringar?

– Oja.

FRIA VIDDER

Annons

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson ser mer till mixen och vikten av att ha både vindkraftsvänner och motståndare i politikerleden och betonar jävsregeln.

– Råder jäv så är personen inte med i beslutet, det är vi väldigt tydliga med.

I den övergripande frågan, hur mycket mer vindkraft tål Öland, är hon både för och emot.

– Jag ser gärna fler vindkraftverk, men vi måste samtidigt ha koll på helheten. Min personliga åsikt är att det är okej med fler verk i områden där de redan finns, å andra sidan vill jag försäkra mig om vi även i framtiden ska kunna njuta av de fria vidderna och det öppna landskapet. Det är viktigt med klara riktlinjer och helhetsöverblick och det är just det arbetet länsstyrelsen leder och håller på med.

MICHAEL STÅHL

ÖB-webben i går:Markägarna gör miljonvinst på vindkraft

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons