Annons
Nyheter

Polisen nära genombrott i knivmordet

Nyheter • Publicerad 27 juli 2009

Polisens bild av midsommarmordet i Köpingsvik klarnar.

– Gärningsmannen finns i vårt utredningsmaterial. Ett avgörande genombrott kan ske när som helst, säger spaningsledare Bo Isaksson.

Annons

Utredningen kring mordet i Köpingsvik en 21-åring från Linköping knivskars till döds under ett tumult på strandpromenaden intill Grönhags camping natten till midsommardagen är inne i ett intensivt skede. Några mycket intressanta svar från den tekniska utredningen väntas inom kort.

– Vår förhoppning är att den tekniska utredningen ska bygga på och stärka den bild vi redan har, säger Bo Isaksson vid Kalmarpolisen.

Flera föremål, bland annat en kniv upphittad vid mordplatsen, har skickats till Skl (Statens kriminaltekniska laboratorium) för analys.

– En hel del tekniska spår har lämnats dit och jag förväntar mig svar snart, om inte denna vecka så nästa. Vi ligger på Skl och vill ha svar på flera frågor.

Får spaningsledningen rätt svar är det endast en tidsfråga innan en misstänkt gärningsman kan gripas.

– Inte alltför långt fram kan utredningen vara i ett helt annat läge. Gärningsmannen finns i vårt utredningsmaterial, säger en mycket optimistisk spaningsledare.

– Det ser hoppfullt ut. Jag och mina kollegor, många av oss nya i utredningen eftersom som det är semestertider, har ett mycket bra material att jobba med och vår uppgift är att bygga upp en helhetsbild av händelsen och bearbeta materialet så noga att vi har på rejält på fötterna när en åklagare tar över, då det finns en misstänkt gärningsman. Då ska vi kunna presentera ett material som håller hela vägen, säger Bo Isaksson och håller dörren öppen för ett snabbt genombrott.

– Det kan ske när som helst.

Samtidigt är han förtegen kring detaljer i utredningen och väljer flera gånger ”kan inte kommentera”-alternativet, till exempel till de uppgifter som säger att kamrater till den dödade 21-åringen pekat ut gärningsmannen vid en fotokonfrontation.

Däremot bekräftar han att spaningsalternativen, dagarna efter mordet/dråpet pratade polisen om upp till tio olika alternativ, minskat.

Annons

– Fast vi jobbar fortfarande efter flera alternativ och har inte låst fast oss till ett. Samtidigt finns det spår som är hetare än andra, förklarar Bo Isaksson.

I olika diskussionsforum på nätet, bland annat Flashback, pekas två-tre personer ut som troliga gärningsmän. Flera publicerade fotografier, några från midsommarfirandet i Köpingsvik, påstås vara intressanta för polisen. En bild på de två kvinnor polisen efterlyste som vittnen till tragedin fanns på nätet innan polisen fått tag på kvinnorna för vittnesförhör.

Bo Isaksson gör ingen hemlighet av att polisen granskat nät-spekulationerna,

– Vi kikar på allt som kan vara av intresse, så även detta har vi tagit till oss och bearbetat. Om nätet sedan hjälpt oss eller inte, eller hur mycket det hjälpt oss, är svårt att svara på.

– Överlag har vi fått bra respons från allmänheten. Fortfarande ringer folk för att ge oss uppgifter.

Vad hände där på strandpromenaden, varför knivskars en 21-åring till döds?

– Det kan jag inte svara på i nuläget. Men jag förväntar mig en sådan rapport från mina kollegor ganska snart.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons