Annons
Nyheter

Polisen larmad om 'ninjaman': ”Han är ute efter kungahuset”

Nyheter • Publicerad 9 juli 2008

BORGHOLM

En psykiskt störd dansk medborgare, med uttalat hat mot kronprinsessan Victoria och kungafamiljen, finns med endast några få dagar kvar till Victoriafirandet i Borgholm. Säpo är informerade och, enligt vad Ölandsbladet erfar, finns 44-åringen med i deras register.

Annons

Mannen har under några dagars tid väckt stor uppmärksamhet i turisttäta Borgholm. Helt svartklädd, närmast Ninja-uniformerad med beduin-liknande huvudduk, har han uppträtt förvirrat och hotfullt. I sitt sällskap har mannen en lössläppt kamphund.

Mycket tyder på att den danske medborgaren är i Borgholm av en enda anledning – det nära förestående Victoriafirandet. Flera medlemmar av det svenska kungahuset finns nu på plats i sommarresidenset Solliden, däribland festföremålet kronprinsessan Victoria.

UTE EFTER KUNGAHUSET

Tidigt på tisdagen klev mannen in på Ölandbladets kontor i centrala Borgholm och agerade aggressivt mot personalen. I sin hand hade han ett exemplar av Ölandsbladets sommartidning ”Det Händer På Öland” vars förstasida denna vecka pryds av kronprinsessan.

– Ni ska inte skriva om Victoria, jag tycker inte om Victoria, skrek mannen och rev sönder tidningen.

Polis tillkallades och tre patruller från Kalmar ryckte ut, däribland en hundpatrull. Efter ett kortare samtal avvisades mannen från torget i Borgholm.

– Vi kan inte omhänderta honom eftersom han i nuläget inte utgör någon fara för sig själv eller någon annan. Han har heller inte gjort något brott, men helt klart är han inte frisk, förklarade en av polismännen.

FINNS I SÄPO:S REGISTER

– Han är ute efter kungahuset på sitt sätt, berättade en annan polisman utan att utveckla saken närmare.

Flera källor bekräftar att mannen, med sitt öppna ogillande av kronprinsessan Victoria, är intressant för säkerhetspolisen, Säpo.

Annons

– Han finns i Säpos register och är med i listan över personer Solliden-polisen ska hålla utkik efter. Troligen finns han även med i danska register, berättas det för Ölandsbladet.

– Att han är i Säpos register beror sannolikt på att han försökt få kontakt med Victoria och på ett sådant sätt att Säpo reagerat.

Säpo, med ansvar för kungafamiljens personskydd, är informerade om mannens rörelser i Borgholm och finns även på plats vid Solliden. Enligt polisen är denne dansk inte identisk med den dansk som vid två tidigare tillfällen gripits efter intrång, eller försök till intrång, på Solliden.

TEXT: MICHAEL STÅHL

FOTO: ÖB-WEBBEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons