Annons
Nyheter

Polisen ger sig själv godkänt

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2006

”Polisen har genomfört sitt uppdrag på ett bra sätt”.

Det är den slutsats som polisintendent Sven-Erik Karlsson drar när han på uppdrag av länspolismästare Olof Ersgård gjort en genomgång av polisens insatser i samband med mordet i Östra Södvik den 18 juni 2006.

Annons

I utvärderingen framgår att polisen utan resultat försökte nå 33-åringen – den blivande mördaren – per telefon tidigare under dagen, men inte hade resurser att skicka en patrull för att kontrollera tipset om hans mystiska beteende.

Klockan 15.55.03 kom larmet – ett allvarligt våldsdåd hade inträffat i Östra Södvik.

Polisen var snabbt på plats‚ patrullerna som utgick från Kalmar och E22:an norr därom var framme i Östra Södvik på en halvtimme.

Sven-Erik Karlsson skriver i sin utredning:

– En de av de uppgifter som kommit till polisens kännedom sades vara att ”det tog för lång tid innan polisen kom till platsen, samt att poliserna inte hittade till platsen eftersom de kom från Kalmar”.

– Vid alla de samtal som polismännen haft med närboende, med grannen som var på brottsplatsen, med ambulanspersonal samt med med de människor som hörts under förundersökning har inte framkommit någon sådan kritik.

Karlssons utredning ägnar stor kraft åt detta; han konstaterar att det för den första polisbilen tog 29 minuter från larm till ankomst och att det får anses bra bland annat med tanke på trafiksituationen på 136:an under sommarperioden.

När polisen kom till platsen för mordet kunde man snabbt gripa mördaren som befann sig vid sin bil alldeles i närheten. Agerandet på brottsplatsen får beröm av åklagaren, som konstaterar att det var hög kvalitet på förundersökningen.

Ölandsbladet har sedan mordet i Östra Södvik varit i kontakt med mycket människor om den tragiska händelsen.

Det synes som utredningen ägnat kraft åt fel kritik. Den kritik som Ölandsbladet tagit del av kring polisens agerande handlar inte om att polisen skulle varit för långsam efter att brottet skett, utan snarare att polisen inte agerade långt innan.

Annons

Det faktum att det kom in anmälan tidigare under den aktuella dagen, den 18 juni, om en mystisk man – den 33-åring som senare mördade en 62-årig kvinna genom att först slå ett fälgkors i hennes huvud och sedan sticka ner henne med kniv och skadade hennes 63-årige man – noteras ytterst kortfattat i utvärderingen.

Sven-Erik Karlsson anger att det kommit in en anmälan från en privatperson, ”vilken iakttagit gärningsmannen sittande i sin personbil”. I utvärderingen anges inte vilken tid den anmälan ska ha kommit och inte heller om det var anmälaren som påtalade att bilen var demolerad.

Vakthavande befäl i Kalmar ”beslutade att ingen utryckning skulle ske och han avslutade ärendet enär vid det tillfället förelåg resursbrist” – det kan noteras att många av länets poliser var i Hultsfred den aktuella helgen för att arbeta under Hultsfredsfestivalen. I Karlssons rapport anges att man från polisens sida dock ”sökte bilägaren – den senare gärningsmannen – på angivna telefonnummer men fick inget svar”.

För framtiden vill Sven-Erik Karlsson i sina utvärdering att polisen snabbt ska anordna egen information till allmänheten på en ort där grov brottslighet inträffat. Angående mordet i Östra Södvik skriver Karlsson:

– Vid en sådan information skulle man kunnat lägga till rätta påståendet om att polisen kunde hämtat mannen på morgon när hans bil utsatts för skadegörelse.

Den 33-årige mannen har dömts för mord och mordförsök i Kalmar tingsrätt. Påföljden blev rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det är en dom som står fast, eftersom mördaren accepterar tingsrättens dom och inte överklagar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons