Annons
Nyheter

Polisen förstärkt av aspiranter

Nyheter • Publicerad 16 juli 2008

BORGHOLM

Just nu finns åtta aspiranter på plats i Borgholm för att förstärka den ordinarie poliskåren. Projektet heter ”Ett tryggt och brottsfritt Öland“ och varar i sammanlagt två veckor.

Annons

– Nu kan vi omedelbart rikta styrkorna dit det behövs, säger polisen Leif Larsson.

Poliserna är i Borgholm 6-20 juli, en period då det brukar vara mycket folk i rörelse i Borgholm och på campingarna runt om på ön.

– Vi bevakar givetvis hela ön. Men problemområdena är krogarna, campingplatserna och rattfylleriet, förklarar Leif Larsson.

Tomas Lönnqvist är en av handledarna för aspiranterna. Han tycker att det är ett välkommet grepp av BRÅ(Brottsförebyggande Rådet) att placera aspiranterna, i Borgholm.

– Det har fattats personal. Nu är vi till exempel minst 4 poliser extra på helgerna, säger han.

SNART EXAMEN

Aspiranterna är i praktiken färdiga poliser. Sju av dom har studerat i Växjö och en i Stockholm. När de är klara i Borgholm får de sin examen från polishögskolan. Aspiranterna har samma befogenheter som en vanlig polis, men jobbar alltid i team med en handledare.

En av aspiranterna, ölandsboende Josefin Matzke berättar att det finns att göra på Öland i sommar. Hon betonar också att polisyrket handlar mer om att kunna prata än att vara stark.

– Vi har haft bra instruktörer hela vägen, som varit verbala, säger hon.

Tanken är att poliserna ska vara synliga både dagtid och kvällstid, och jobba förebyggande, men bristen på utryckningspoliser har gjort att poliserna tvingats hjälpa polisen i Kalmar med utryckningar. Redan i första dagen märktes det positiva med att ha aspiranterna på plats. Söndag på Strand brukar betyda en hel del att göra för poliserna.

– Vi var tre polisbilar på plats. Normalt är det bara en bil, så det är klart att det gör skillnad, förklarar Thomas Lönnqvist.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons