Annons
Nyheter

Pingstkyrkan kritiseras för att släppa in berusade ungdomar

Nyheter • Publicerad 17 mars 2008

BORGHOLM

Pingstkyrkan i Borgholm kritiseras hårt av flera instanser.

Annons

– Det är bedrövligt om Pingstkyrkans ungdomsverksamhet släpper in berusade ungdomar, rasar Veronica Fredlund i organisationen Föräldrar på Stan.

I kommunens fritidsgårdsverksamhet gäller nolltolerans, berusade ungdomar avvisas.

– Vid misstanke om berusning får ungdomarna blåsa. Antingen blåsa eller vara kvar ute. Väljer de att blåsa och det visar sig att de är berusade kommer de inte in och personalen tar även kontakt med deras föräldrar och talar om hur det ligger till. Det här vet ungdomarna, de vet att det är nolltolerans och det är det som är skillnaden, i Pingstkyrkans ungdomsverksamhet är det accepterat att vara berusad, säger Jan-Åke Johansson, chef för den kommunala fritidsgårdsverksamheten.

Pingstkyrkans ungdomsverksamhet, kallad ”PK”, är förlagd till fredagskvällar, tidigare från klockan 22.00 till långt in på natten. Uppgifter till Ölandsbladet gör gällande att påverkade ungdomar som avvisas från Kronan i stället söker sig till Pingstkyrkan, där de kommer in. Vid några tillfällen ska svårt berusade ungdomar ha fått tillträde, utan att kyrkans personal tagit kontakt med ungdomarnas föräldrar eller myndigheter.

Det ska även ha förekommit aktiv ”raggning” från kyrkans personal i och utanför Kronan, där ungdomar uppmanats att komma till Pingstkyrkan efter Kronans stängning. Även på Slottsskolan ska Pingstkyrkan aktivt ha jobbat för att locka ungdomar till den nattliga verksamheten. Kyrkans policy kritiseras hårt från flera håll. Polis, kommun och föräldarorganisationer har alla synpunkter.

BEDRÖVLIGT

– Om det här stämmer är det moralistiskt och etiskt förkastligt. Det enda som gäller är nolltolerans. Det finns uppgifter om att det är livat runt Pingstkyrkan så sent som klockan två på natten när de har sin ungdomsverksamhet, vi har det i åtanke i vårt arbete, säger polisman Thomas Lönnqvist.

Kollegan Bo Johansson anser att det sena klockslaget för kyrkans ungdomsverksamhet är direkt olämplig.

– Vid den tiden ska ungdomarna inte driva på stan. Är de sedan berusade är det väldigt viktigt att ta hand om dem och ha dem under uppsikt, speciellt tjejer kan råka illa ut och sedan har vi risken för kvävning om de spyr. A och O är att ta kontakt med föräldrarna. Överhuvudtaget tar man på sig ett väldigt stort ansvar i och med ungdomsverksamhet, frågan här är om Pingstkyrkan verkligen vet vilket ansvar man har, undrar han.

Organisationen Föräldrar på Stan tar till kraftuttryck när de kommenterar Pingstkyrkans verksamhet.

Annons

– Det är bedrövligt om Pingstkyrkan släpper in berusade ungdomar. Min tonåring får inte gå dit, rasar Veronica Fredlund.

VÄRMESTUGA

Från Kronan och Jan-Åke Johansson hörs liknande tongångar.

– Som förälder kan jag tycka att man inte ska öppna klockan 22.00, då ska ungarna hem. Sedan förväntar jag mig att de tar ansvar och ringer om ”min” unge är berusad i deras verksamhet, men tydligen gör de inte det. Risken är att ungarna sitter hemma och festar, sen går de till Pingstkyrkan och har den som värmestuga.

Efter två möten mellan kommunen och kyrkans folk berättar fältsekreterare Anette Axelsson om förändrad attityd hos Pingstkyrkan.

– De har tagit till sig kommunens åsikter och förstår nu vad vi pratar om.

Det första mötet parterna emellan ägde rum före jul och hade sin grund i rykten om berusade ungdomar i kyrkans verksamhet.

– Jag blev upprörd när jag hörde det där. Det strider helt mot kommunens policy som är nolltolerans när det gäller ungdomar och alkohol, fortsätter fältsekreterare Anette Axelsson.

POSITIVT MÖTE

Under mötet diskuterades situationen och Pingstkyrkans representanter fick ett klart budskap: Inför nolltolerans.

Annons

– Då visade det sig att Pingstkyrkan har en annan syn än kommunen, de avvisar inte någon. Som förälder skulle jag bli mycket mycket besviken på Pingstkyrkan om min tonåring var berusad hos dem och de inte tar kontakt, de går över huvudet på mig som förälder och anser att de själva klarar av det.

Kritiken tycks ha fått viss effekt.

– Vid ett nytt möte i förra veckan, som jag själv tyvärr inte kunde var med på men fått rapporterat om, hade kyrkan ändrat sig. De inser att det är helt fel att öppna så sent och vill inte inte längre ha andra regler än kommunen. Så det var ett positivt möte, avslutar Anette Axelsson.

MICHAEL STÅHL

Läs även:”Vi är till för att hjälpa och avvisar inte någon”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons