Annons
Nyheter

Peter håller ångan uppe

Nyheter • Publicerad 26 maj 2008

Under de senaste sju åren har Lindbytvätten AB gjort flermiljoninvesteringar i byggnader och maskiner.

Och nu är det dags igen. På torsdagen startades en ny ångpanna som ska värma upp tvätteriets maskiner, en investering på tre miljoner.

Annons

– Visst är det en stor investering, men samtidigt är vi också det första tvätteriet i världen som eldar sin ångpanna med bioolja, berättar Lindbytvättens vd Peter Streijffert.

– Biooljan är en blandning av rapsolja och restprodukter, till exempel återvunnet fett från restaurangernas fritöser. Så det handlar alltså om förnyelsebar energi till 100 procent, säger Peter och tillägger att ångpannan har en effekt på 1,5 megawatt.

– Och så är det ju ett steg i Ölands mijlösatsning. Vi har också ansökt om ett Svanen-certifikat eftersom vi anser att företaget idag har kvalifikationerna.

Lindbytvätten har 17 anställda och ytterligare några stycken under sommarmånaderna och har, förutom Öland, kunder i halva Blekinge och hela Småland. Och det är hotellens tvätt som står för hela 80 procent av verksamheten.

– Ja, det är besöksnäringen vi lever på. De övriga 20 procenten fördelar sig på restaurangtvätt, plagg och entrémattor.

– Men till hösten kommer vi att göra en större satsning på tvätt av industrikläder, säger Peter Streijffert.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons