Annons
Nyheter

Pensionär med förhinder

Nyheter • Publicerad 22 februari 2007

BORGHOLM/SHANGHAI

I 32 år jobbade Örjan Silfverling från Borgholm som produktionstekniker på Volvo Personvagnar i Kalmar, och när fabriken lades ner 1993 fick han erbjudande om jobb som kvalitetschef på Volvo i Göteborg.

Annons

Vid årsskiftet 2004/2005 tänkte han pensionera sig, men då kom ett nytt erbjudande om ett konsultuppdrag – i Shanghai! De tre månaderna har nu blivit ett år och uppdraget lär pågå året ut.

– I Göteborg jobbade jag med supplyer development, det vill säga kontrollerade kvalitén på produkterna från omkring 600 underleverantörer och förhandlade fram priser. De sista två åren hade jag Europa som arbetsfält, mest Tyskland, Frankrike och Irland, berättar Örjan som vid 60 års ålder förhandlade sig till pension.

Den beviljades också och motormannen och bilentusiasten Silfverling köpte en Alfa Romeo GTV Berlina -73, ett renoveringsobjekt han tänkte återställa och köra historisk racing med.

PENDLAR TILL KINA

Men det blev inte så mycket med den saken, en chef på Vovlo ringde och undrade om Örjan var ledig. Det var han – men inte länge till. Man skulle bygga en monteringsenhet i Shanghai och när Örjan kom dit möttes han av ett tomt golv. I dag har emellertid produktionen börjat komma igång, men än återstår alltså en tid innan han slutfört uppdraget.

– Det är en fullt modern anläggning där allt är digitaliserat och datoriserat, men det går nog nog för fort i Kina i dag och många hänger inte riktigt med i omställningen. Folk är mycket vänliga, men man får ofta svepande svar. Ett ja kan betyda nej och vice versa och man måste fråga och följa upp flera gånger.

Örjan åker till Shanghai en gång i månaden och stannar en till tre veckor. Men själva resandet är han inte så glad åt.

– Dels bär det mig lite emot på grund av miljöförstöringen och dels är det en jobbig resa. Och så är jag faktiskt flygrädd.

Och visst, han har varit med om två riktigt ruggiga incidenter genom åren, men många flygresor har det blivit sedan 1993.

– Av någon anledning har jag sparat biljetterna, säger Örjan och visar upp en plastkasse med 570(!) flygbiljetter.

Annons

Att bo i Kina är naturligtvis speciellt på många sätt. Boendet, på det femstjärniga och 32 våningar höga Hotell Residence är det förstås inget fel på, men det kinesiska köket är högst varierande och bjuder på mindre trevliga överraskningar. Det sägs att kineserna äter allt på två och fyra ben – utom bord. Man använder allt på djuren, till exempel fötter och kammen på höns.

– Vi ett tillfälle serverades en stor buffé och jag påpekade att jag inte ville ha någon rätt med hund som ingrediens. Och genast åkte tre rätter ut.

KÄRT ÅTERSEENDE

Örjan tycker också att amerikaniseringen har gått långt i Shanghai, liksom välståndet för somliga.

– Så gott som dagligen ser man bilar av märkena Ferrari, Maserati, Porsche och Bentley. Kina är för övrigt det land där det i dag säljs flest Ferrari, säger Örjan som även nappade på Kina-uppdraget av en speciell anledning.

– Min mamma bodde i Kina på 1930-talet, vilket måste ha varit välkdigt ovanligt. Hon flyttade dit och jobbade som barnflicka hos en engelsk missionärsfamilj. Men hon fick fly från landet när det japansk-kinesiska kriget bröt ut 1937.

Men snart är han klar med sitt uppdrag och då väntar Alfan i garaget på den slutliga renoveringen. Men nu har han blivit ägare till ännu en intressant bil. 1967 köpte Örjan en sportbil som redan då var en klassiker, en Austin Healey 3000 Mark II. Det var var dock mycket elände med den bilen, bland annat rasade motorn, men han och en kompis hann ändå med en Europaresa på nästan 600 mil sommaren 1969. 1972 gjorde han sig av med åket som kostat honom en hel del pengar.

– Men härom veckan ringde det en kille från Hörby i Skåne och berättade att ”min” Healey nu var till salu och stod i Ystad. Jag behövde inte fundera så länge utan hängde på släpet och åkte ner och köpte bilen, säger Örjan som inte behöver oroa sig för att bli sysslolös som nybliven pensionär.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons