Annons
Nyheter

Paula skänker insamlade pengar till Himmelsberga

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2011

LÅNGLÖT

Nu är Skördefesten över, det är dags för summering. I Bjärby startade konstnären Paula Anneli Strömberg, Långlöt, en tävling med en av hennes tulpantavlor som vinst. Oberoende av varandra startade Paula Strömberg och Suzanne Jansson, textilkonstnär från Norra Möckleby, varsin namninsamling till förmån för Himmelsbergas konsthall.

Annons

– Det här angår hela Öland, utan konsthall klarar vi oss inte. Det fina med Himmelsberga är att vi kan se gammal öländsk bondekultur i husen och redskapen, men också konst. Det gamla är vad det är, det nya måste få ett forum, det är inget snack om saken, säger Paula Strömberg.

De som ville bidra med en tia, kunde vinna en tavla i din tävling, inte sant?

– Jo, i taket i garaget, där jag hade min utställning, fanns siffror. Betalade man 10 kronor och gissade på en tresiffrig kombination kunde man vinna en tavla jag skänkt. Pengarna gick oavkortat till en fond för bevarande av Konsthallen. Folk var väldigt förstående och generösa, tycker vi.

Siffrorna satt i taket. Varför?

– Det är uppåt man ska se om man vill hitta nya mål i livet och här handlar det om hela Öland, vårt kulturarv och vår framtid som turistlandskap, tycker jag.

Vilka siffror vann?

– 369. Två gissade rätt, Filiph Maior och Jan Erici, Långlöt. Vi drog lott och Jan Erici vann.

Hur många namn har Suzanne Jansson och du Paula samlat in?

– Vi har fått in sammanlagt 270 namn, listorna ska överlämnas till Ölands hembygdsförbunds styrelse tillsamman med 1 000 kronor, resultatet av tävlingen.

PÄRLA MITT PÅ ÖN

Annons

Vi frågade Jan Erici, en av vinnarna och dessutom ordförande i fullmäktige, om stängningen av konsthallen.

– Jag blev så väldigt glad över vinsten och är mycket bekymrad över Himmelsbergas utveckling, att man inte utnyttjar personalresurserna, den höga kompetensen som finns här. Det här är en turistattraktion att värna om, en pärla mitt på ön.

Hur blir det nu, kommer besökarna att få se någon konst på Himmelsberga?

– Ja, svarar Kristina Jeppsson. Men tanken är att det ska sköta sig själv, men jag tror att det är svårt.

Men Konsthallen kommer att stå öde och tom?

– Man har satsat ett antal miljoner, men huset är inte vinterbonat. Det invigdes av kungen, det kan användas till mycket ändå. Man har byggt med omsorg, så det är synd om huset inte får fortsätta att vara konsthall, säger Kristina Jeppsson.

Jan Erici och Paula Strömberg menar, att man måste se möjligheterna. Det borde vara ett antal sponsorer och enskilda företagare som intresserar sig för museet. Men inte bara konsthallen behöver ekonomiskt stöd, det är mycket dyrt att underhålla gamla byggnader och inventarier. Hembygdsföreningarna på hela Öland borde inse vikten av att vi har en gemensam konsthall, menar Paula Strömberg.

FÖR LITE BESÖK

Vi fick veta att det finns donatorer av konst till museet, som hört av sig och vill ha tillbaka sina gåvor. När det inte längre finns ett forum för visningar, är det ju meningslöst att låta konst stå och samla damm, säger donatorerna till Kristina Jeppsson. Dom kommer att höra av sig till styrelsen. Vi får veta att verksamheterna ökat i omfattning under Kristina Jeppssons ledning, trots att den ekonomiska kurvan pekar neråt. Ett väl fungerande samarbete med personalen är en orsak och mycket ideellt arbete bakom kulisserna.

Kjell Oscarsson är ordförande i hembygdsförbundet:

Annons

– Det är bara så, att vi kan inte fortsätta så här ekonomiskt. Det är för lite besökare. Det har pågått i fyra år. Vi har förlorat mellan en halv och en miljon kronor om året.

Hur borde styrelsen agerat?

– Man borde beslutat om nedläggning för två år sedan.

Har ni sökt bidrag tillräckligt energiskt?

– Vi har sökt bidrag men de kommunala pengarna saknas. Det har vi viss förståelse för, kommunerna har ekonomiskt besvärligt. Leaderprojektet som vi deltar i ger oss bara hälften av vad som utlovats, vi får förskottera ur egen kassa. Det är tungt. Det är otänkbart att vi fortsätter som vi gjort.

Hur kommer ni att göra med konsthallen?

– Den är för fin för att stå tom. Det finns intressenter som vill prata med oss i styrelsen. Mer kan jag inte säga i dagsläget.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons