Annons
Nyheter

På span efter ”illegala” sjöbodar

Nyheter • Publicerad 27 maj 2011

ÖLAND

Borgholms kommun ska ut på span.

Annons

I kikarsiktet: sjöbodar.

– Sjöbodar ska inte användas som fritidshus, förklarar miljö- och byggchefen Göran Borgö.

Efter att granskat ärendet Kesnäs udde, där en länga på tre sjöbodar används som fritidshus med kommunalt VA, slår Länsstyrelsen fast att dessa bodar endast får användas för fiskerinäringen och att det enligt gällande plan för området inte får uppföras byggnader ”vars användande påkallar anläggning av avloppsledning”.

Dessutom påpekas att området är av riksintresse och att det omfattas av särskilda hushållningsbestämmelser.

INVENTERING

Därmed klart för kraftfulla åtgärder från länsstyrelsens sida?

Knappast.

Länsstyrelsens slutsats är mer åt det luddiga hållet.

– Dock saknar länsstyrelsen befogenhet att agera i detta tillsynsärende. Ärendet översänds därför till kommunen för handläggning, sägs det i avslutningen av myndighetens skrivelse till Borgholms kommun.

– Jag ska kontakta länsstyrelsen och höra efter vad de menar, säger miljö- och byggchefen Göran Borgö något förundrat och avslöjar att kommunens vidare handläggning av frågan inte handlar om nedläggning.

Annons

– Nej, snarare tvärtom. Under sommaren kommer flera sjöbodar runt om i kommunen att inventeras, vi får se hur många vi hinner med.

RIKTLINJER

Den riktade och sjönära spaningen ska ge miljö- och byggnadsförvaltningen ett helhetsgrepp på situationen; hur många sjöbodar används som fritidshus, vad säger gällande plan i respektive områden och så vidare.

– Kommunen måste få grepp på hur stort problemet är. Sjöbodar ska inte användas som fritidshus och Kesnäs udde är ett sådant ställe där det egentligen bryter mot gällande plan, men där vi, kommunen, hänvisar till sedvanerätten.

Målet med inventeringen är också att få en fungerande modell för framtiden.

– Det gäller att hitta generella riktlinjer för att få ordning på det här.

FREDAS?

För Borgholms kommun blev framdragningen av kommunalt avlopp till längan av sjöbodar/fritidshus-längan på Kesnäs udde en smula delikat då S-politikern Sune Axelsson, fram till november för året kommunstyrelsens vice ordförande, har intressen i en av sjöbodarna.

Personen som anmälde VA-dragningen på Kesnäs udde har även han nåtts av länsstyrelsens ”icke-beslut”.

– Jag blir inte mycket klokare av länsstyrelsens svar, men hoppas att udden på Kesnäs i fortsättningen ska vara fredad från exploatering och privatisering, säger han till Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons