Annons
Nyheter

Oxar var allt som saknades

Nyheter • Publicerad 2 oktober 2006

GÅRDBY

Hembygdsföreningen har just slagit upp portarna till oxmarknaden på Eksgården i Gårdby.Men det är redan trångt kring stånden med lokalt producerade varor.

Annons

Fårfiol, frukt, grönsaker, hantverk, korv, kalvost, bröd, honung, kakor, eterneller. Det är egentligen bara oxarna som saknas på den gemytliga marknaden. Eskil Jansson, som ursprungligen kommer från Persnäs, men nu bor i Kalmar, har hela händerna fulla med påsar.

– Potatis, ostkaka, kaka till kaffet, eterneller och pumpor, räknar han upp medan frugan Margareta, som har rötterna i Norra Möckleby, står i ännu en kö för att betala ett knippe morötter.

– Vi styr kosan direkt till Gårdby, det är ett väldigt trevligt arrangemang här. Och Eksgården är ju en sådan genuin miljö, säger Eskil och lovordar sortimentet.

– Sådana som säljer här är dem vi åker till andra tider på året också, vi vet att de har bra grejer.

Men nu känner de sig färdiga. Resan går vidare norrut.

– Nu ska vi äta kroppkakor i Norra Möckleby, sen ska vi till Runsten, ler Eskil Jansson.

HEMVÄNDARE

Många tar sig tid att stanna upp och prata lite. Kanske har man aldrig träffats tidigare, eller så var det ett tag sedan.

– Det är många olika generationer, mycket barn och ungdomar som kommer hem och hälsar på, massor av känt folk, säger Anne-Marie Andersson som säljer bland annat gula ärtor och bruna bönor för Sandby-Gårdby Hembygdsförenings räkning.

Hon odlar också lin och gör kransar av dem. Bredvid står Eva Johansson, de är så långt ifrån konkurrenter man kan vara och hjälper varandra om den ena får för mycket att göra. Eva säljer sticklingar, jordärtskockor och äpplen.

Annons

LUFFARSLÖJD

På andra sidan vägen, vid Eksboden sitter Peter Bertholdsson som tillverkar och säljer luffarslöjd.

– Luffarna gick omkring och gjorde saker som de kunde sälja eller ge som betalning för boende, förklarar han.

Peter arbetar som lärare och testade trådkonst, som det också kallas, under en 1900-talsdag i skolan.

– Jag gjorde två grejer och fastnade, jag köpte tråd dagen efter och några böcker. Annars är det bara fantasin som sätter gränser, säger han medan fingrarna arbetar på en ljusstake.

Det är dags för mig att lämna den mysiga marknaden för andra evenemang. I näven har jag en påse vindruvor, inhandlade i Gårdbysexans välfyllda och variationsrika stånd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons