Annons
Nyheter

Ovisst kring folkomröstning – bakläxa för Borgholm

Nyheter • Publicerad 10 december 2008

”Gör om, gör rätt” - länsrätten upphäver Borgholms folkomröstningsbeslut från den 28 april. Den formella gången var inte korrekt.

Därmed är folkomröstningsfrågan återigen öppen.

Annons

I kungörelsen inför fullmäktigesammanträdet angavs att kvällens sjätte ärende avsåg ”Öland en kommun - Finansiering m m”. En något knapphändig information kan tyckas, i synnerhet då diskussionen i fullmäktige utmynnade i två beslut:

• att finansiera utredningen ”Öland en kommun” genom att tilläggsbudgetera med 250 000 kronor för 2008

• att folkomröstning i frågan, ”Öland en kommun” arrangeras i samband med valet till EU-parlamentet 2009

Båda besluten fattades av ett oenigt fullmäktige. I finansieringsfrågan röstade 36 ja medan fyra valde nej-linjen. I det stora spörsmålet, folkomröstning 2009, vann ja-sidan med endast tio röster, 25 mot 15.

Till de missnöjdas skara tillhörde Per Lublin, (öp), som överklagade saken till länsrätten, dels med hänvisning till bristfällig kungörelse, dels ansåg han att ett beslut om att arrangera folkomröstning först måste beredas av valnämnden vilket inte gjorts.

I länsrättens dom slås  det omedelbart fast att ”kommunmedlemmarna ska direkt av kungörelsen kunna utläsa vad som ska behandlas vid ett sammanträde”.

Med denna fast trygga grund att stå på är rådman Raimo Gustavsson sedan redo för bedömning och dom:

– Det har inte direkt av kungörelsen gått att utläsa att ärende 6 avsåg finansiering av utredning rörande frågan om att bilda en kommun på Öland och än mindre att frågan om en folkomröstning skulle komma att behandlas på sammanträdet. Frågorna är av ett sådant särskilt intresse för kommunmedlemmarna att de borde ha tydliggjorts i kungörelsen. Kommunfullmäktigs beslut kan därför inte anses ha tillkommit i laga ordning, säger han i domen och upphäver fullmäktiges beslut.

Ett nytt beslut i finansierings - och folkomröstningsfrågan kan tidigast väntas

vid fullmäktigesammanträdet den 19 januari. Är  ledamöterna beredda att återigen  ta en ivrig och lång debatt om folkomröstningens vara eller icke vara - Per Lublin hoppas att så är fallet.

Annons

– Det tar jag för givet för här har det skenat iväg. Alla borde ta sig en funderare på vad man håller på med, säger han när Ölandsbladet ringer och berättar om länsrättens dom.

– Va trevligt, det här visar att lagar och förordningar inte alltid följs och att man kanske  borde lyssna på Lublin ibland innan man tar tokiga beslut.

I kommunstyrelsen,  fjorton dagar innan fullmäktiges beslut den 28 april, ströks att-satsen om folkomröstning, detta efter yrkande från socialdemokraterna, centern och moderaterna.

Ölandspartiet talesman i norr vill gärna se en repris.

– Jag befarar att en kommun på Öland snabbt blir ett med Kalmar och så vill jag inte ha det, där ser jag likheter med ölandsmejerierna där alla lagts ner.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons