Annons
Nyheter

Oviss framtid för Sörens Bröd – få vill köpa företaget

Nyheter • Publicerad 30 oktober 2006

BORGHOLM

Framtiden för anrika Sörens Bröd i Borgholm är mycket oviss.– Jag har fått in två rekonstruktionsbud , men jag kan inte säga att vi klarar det. Det är inte självklart att det blir rekonstruktion, säger konkursförvaltare Tommy Lindgren.

Annons

Anbudstiden på konkursade Sören Bröd gick ut vid lunchtid på fredagen och advokat Tommy Lindgren hade ingen stor anbudshög att sortera.

– Relativt lågt intresse, förutom bud på inventarier och fastigheter finns det två rekonstruktionsbud varav det ena, vilket jag kallar bud nummer ett, är högre och tydligare än det andra.

– Bud nummer ett ger åtta personer jobb, inklusive två köpare, och jag hoppas att detta bud går att realisera. Min bedömning är att budet är realistiskt.

halveras?

Om budet, och budgivaren, får borgenärernas godkännande halveras arbetsstyrkan på Sörens Bröd.

– Det beror på hur man räknar, det som fanns vid konkursdatum var tolv heltidsanställda och med deltider och annat är vi uppe i 22. Med sommarpersonal handlar det om över 30.

Att drastiskt dra ner på personalstyrkan ser Tommy Lindgren som nödvändigt och brukligt.

– Initialt är det mycket vanligt att man gör så för bygga upp musklerna. Jag har också uppfattat det som att den här budgivaren kommer att koncentrera sig på de större kunderna. Ett problem Sörens Bröd har haft är för många svaga kunder.

fredag

Budets storlek och budgivarnas identitet är i detta läge av konkursfasen skyddad.

Annons

– Om borgenärerna svarar upp kan jag rita upp ett avtal för påskrivning denna fredag och då kan jag berätta mer, då klarnar det. På fredag måste jag ha det klart, förklarar Tommy Lindgren.

Till skrivning och säkrad drift saknas ännu några få ypperst viktiga detaljer

– Finansieringen måste ordnas, budgivarna måste visa att de har uthållighet och banken samt kronofogden måste säga sitt.

Verksamheten på Sörens Bröd har trots konkursen aldrig stått stilla.

– Det har fungerat mycket bra hela tiden och även denna vecka kör vi för fullt.

På frågan om han känner optimism svarar Tommy Lindgren:

– Jag vill vara lågmäld. Jag kan inte säga att vi klarar det, men det vore mycket tråkigt om ett sådant traditionsrikt företag som Sörens skulle försvinna beroende på en konkurs.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons