Annons
Nyheter

”Överenskommelse om Ötab måste vara klar senast i mars”

Nyheter • Publicerad 22 januari 2008

ÖLAND

Det öländska turistbolaget Ötab ligger som bekant på förhandlingsbordet. Men innan det blir affär av ska bolagets bokslut presenteras. De preliminära siffrorna pekar på att 2007 var ett förlustår – minus en halv miljon kronor.

Annons

Ett slags mat- och gourmet-turismens stora, för att inte säga megaevenemang, har avhållits i Berlin under några dagar i veckan som varit. Spektaklet går under beteckningen Grüne Woche och lockade även ett antal ölänningar ur olika läger till den tyska huvudstaden. Sverige, eller för den delen Öland, var visserligen inte representerat på mässan, men besökarna kunde säkert få tips och idéer på hur man ska sköta saker och ting även hemmavid. En pilsner och en Bratwurst är väl heller inte fel mitt i korvarnas och ölens eget Mecka.

Bland de öländska deltagarna var hela Mörbylånga kommuns arbetsutskott: Kent Ingvarsson (m), Tommy Eliasson (s) samt Annika Olsson (c). Borgholmspolitikerna var representerat av ett något rumphugget au: Sune Axelsson (s) samt Eddie Forsman (m). Eftersom hela Mörbylånga arbetsutskott fanns på plats så hann man även med att hålla ett informellt sammanträde mellan rännandet bland hallar och stånd.

– En av de tyngre frågorna vi hade uppe är förstås den förestående försäljningen av Ötab, säger Kent Ingvarsson (m) som anlöpte Öland på söndagseftermiddagen.

FÖRLUST

I det sammanhanget är förstås bolagets bokslut av viss betydelse, även om det naturligtvis inte behöver stjälpa affären i sig. Ett ”råbokslut” har presenterats men det finns ännu många frågetecken att räta ut, och mycket finputsning återstår innan det blir helt klart. Enligt vad Ölandsbladet erfar så blir 2007 ett förlustår med lite drygt en halv miljon i förlust, trots ett inflöde av cirka sju miljoner stödpengar från de öländska kommunerna. En stor utgiftspost har varit den nya web-portalen ðdet som brukar kallas för destinationsutveckling. Det paketet gick löst på tre miljoner. Även konsultarvoden var relativt höga – cirka 500 000 kronor. Men allt sådant har, som redan påpekats, ingen större betydelse för affären i sig.

– Nej, egentligen inte, medger också Kent Ingvarsson.

– Däremot finns det förstås andra saker vi måste diskutera. Skördefesten naturligtvis, och om vi ska göra en så kallad inkråmsaffär (där man enbart köper bolagets innehåll, reds anm) eller en hel affär där vi säljer av allt.

De flesta frågor måste vara besvarade inom en ganska snar framtid.

– Vi måste ha en överenskommelse senast i mars. Därefter ska affären dras i fullmäktige så att övertagandet kan vara klart till sommaren. Och jag hoppas att resan dit ska bli relativt smärtfri.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons