Annons
Nyheter

Ovanliga besökare i Borgholm

Nyheter • Publicerad 10 januari 2008

BORGHOLM

En mycket ovanlig fågel spankulerade på torsdagen omkring i Mejerivikens vass. Vid ett första påseende såg den ut som albinovariant av en gråhäger, men det visade sig var en ägretthäger, en sällsynt gäst på våra breddgrader. På fredagen fick den dessutom sällskap av ytterligare en ovanlig fågel.

Annons

Ägretthägern, ardea alba, finns i de flesta tropiska och varma tempererade delarna av världen. Det är en stor fågel som är lika lång som gråhägern, 85–100 centimeter, men smalare och mer långhalsad. Fjäderdräkten är helt vit, benen är svarta och ickehäckande fåglar har en gul näbb.

PÅ VÄG MOT VARMARE NEJDER?

Ägretthägern i Borgholm är sannolikt samma fågel som obeserverats i bland annat Husvalla och vid Vialmsudde tidigare i veckan. På hemsidan www.artportalen.se/birdskan man också läsa att flera observationer gjorts längre norrut i landet, så fågeln kanske är på väg mot varmare nejder.

Den ovanliga hägern stannade kvar och fångade fisk även på fredagen. Då hade den dessutom fått sällskap av en nästan lika ovanlig fågel. Enligt en tillrest ornitolog från Stockholm stod nämligen en gulfotad trut, som normalt lever kring Medelhavet, på en sten bara några tiotal meter från ägretthägern.

ROLF NILSSON

JAN L LINDGREN

Fotnot:Ägrett, av franskans aigrette, är en fjäderplym som förr användes som hatt- eller hårpydnad eller som dekoration på cirkushästar. Ägretthägern har under häckningstiden förlängda skulderfjädrar, ägretter, och dessa var så eftertraktade att fågeln jagades hämningslöst.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons