Annons
Nyheter

Ötab gynnar inte särskilda näringsidkare anser länsrätten

Nyheter • Publicerad 7 december 2007

BORGHOLM

Borgholms kommunfullmäktige klubbade igenom en tilläggsbudget till Ötab på 950 000 kronor. Fel, ansåg Per Lublin och överklagade ärendet till länsrätten. Okej, tycker däremot länsrätten.

Annons

Det var den 28 maj som Borgholms kommunfullmäktige enades om att tilläggsbudgetera Ötab 950 000 kronor till tjänsteköp för turistinformation. Rent konkret handlade det om en ökad uppdragsersättning för den av bolaget bedrivna turistbyråverksamheten.

ANSER ATT ENSKILD GYNNAS

Per Lublin överklagade beslutet till länsrätten med åsikten att det strider mot kommunallagen.

”Beslutet innebär att enskild gynnas på ett sätt som strider mot kommunallagen då dessa 950 000 kronor går till Ötab, som till stor del ägs av en organisation bestående av vissa näringsidkare på Öland, som i sin tur bli speciellt gynnade av ett ”glassigt” och mycket påkostat informationsmaterial på ett i sammanhanget otillbörligt sätt. Ötabs verksamhet tycks numera gå ut på att särskilt gynna just dessa näringsidkare”, anförde Per Lublin i sin överklagan.

KOMMUNALA KOMPETENSEN

Länsrätten avslår emellertid Per Lublins överklagan: ”Det faller inom den kommunala kompetensen att vidta åtgärder som allmänt främjar turismen i kommunen. Enligt vad Borgholms kommun har uppgett bedriver Ötab på uppdrag av de båda Ölandskommunerna turistbyråverksamhet. Det överklagade beslutet kan därför inte i strid mot kommunallagen anses gynna någon särskild”, skriver länsrätten i sin dom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons