Annons
Nyheter

Orkidé hotad sedan Eon röjde

Nyheter • Publicerad 18 juli 2008

GILLSÄTTRA

Den fridlysta Guckuskon är i fara sedan Eon låtit röja i Gillsättra naturreservatutan att först samråda med myndigheten. Nu har länsstyrelsen anmält bolaget för brott mot miljöbalken.

Annons

När Eon skulle låta röja under kraftledningarna i höstas/vintras påpekade länsstyrelsen att det icke fick ske utan samråd. Detta ignorerades dock uppenbarligen av bolaget.

BARA STERILA EXEMPLAR

Det ökade ljusinsläppet har nu fått till följd att antalet av den redan sällsynta orkidén minskat ytterligare i antal, påpekar länsstyrelsen. ”Vid en inventering ses en drastisk försämring för arten eftersom man endast hittade sterila exemplar av arten”.

RISKERAR ATT HELT DÖ UT

”Det finns stor risk att den fridlysta Guckuskon dör ut inom området, eftersom det är en art som inte gillar för mycket ljusinsläpp, vilket denna röjning lett till”, konstaterar myndigheten i anmälan till Åklagarkammaren i Växjö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons