Annons
Nyheter

Optimisten i hamn

Nyheter • Publicerad 30 juli 2006

Klockan 13.12.20 på torsdagen gick han i mål, optimistseglaren Pehr Hasselrot. Seglatsen är en protest mot vår svenska regerings politik angående Östersjöns säkerhet. Sista biten fick Pehr leda jollen i band, vinden mojnade helt.

För att påminna om hoten mot Östersjön har Pehr Hasselrot seglat Öland runt i sin lilla optimistjolle under juli månad. Startskottet gick den 4 juli och i mål kom Pehr officiellt 13.12.20 på torsdageftermiddagen. Salut sköts, mottagning av press och blommor.

Annons

Östersjön har bedömts vara ett miljömässigt mycket känsligt innanhav och stämplats som skyddsvärt. Pehr Hasselrot seglar i opinionsbildande syfte i protest mot farliga oljetransporter i undermåliga tankfartyg i Östersjön. Per vill skapa debatt kring beredskapen inför eventuella kommande utsläppskatastrofer.

När Pehr har seglat runt de här dagarna, har han ofta fått reaktionerna oh, aha, va är det sant, när han har berättat om varför han gör den här seglingen. För att folk ska förstå problemet jämför Pehr oljan med alger. Alla ser algerna och reagerar över dessa, men oljan syns inte på samma sätt men är ändå mycket farligare.

– Folk säger det händer inget nu, jag har semester, men ett fartyg, Prestige, som bara för några dagar sedan gick förbi i våra farvatten, började läcka olja utanför Spaniens kust. Det kunde lika gärna ha hänt här.

Under seglatsen har Pehr samlat in protestlistor med namnunderskrifter som han ska skicka till regeringen den 4 september precis innan valet.

– Jag har även blivit ombedd att vara med i TV4:s morgonprogram. Hoppas jag får träffa miljöministern då. Och så tar jag med mig jollen såklart.

Sverige har ett antal isbrytare som skulle kunna vara behjälpliga vid ett eventuell oljeutsläpp men dessa ligger för närvarande uppe i Luleå eftersom det är billigast så.

– Isbrytarna borde placeras strategiskt utmed farleden. Jag vill ha dem i Slite, Fårösund, Kalmar och Karlskrona. 200 fartyg passerar under ett dygn i dessa vatten. Deras last är allt ifrån olja, olika slags gifter och skrot.

I november 2008 är det meningen att två speciella bogserfartyg ska finnas i Östersjön men då kan det vara försent.

Pehrs seglatser har blivit en symbol mot Östersjöns brist på beredskap. Vår kung, Carl XVI Gustaf, har uppmärksammat dem och Pehr får segla med WWF:s symbol pandan på sina segel. Annars så gör han det här på eget bevåg.

– Ut av någon lustig anledning ses jag som ett hot av miljöorganisationerna. De borde vara med och stötta mig istället. Vi kämpar ju för samma sak. Vi får säkert både se och höra mer av Pehr Hasselrot i framtiden. Östersjöns väl och ve är en stor hjärtesak.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons