Annons
Nyheter

ÖN utan ordförande

Nyheter • Publicerad 28 juni 2007

ÖLAND

Det blev bara ungefär ett år för Rolf Åstrand som ordförande för Ölands Näringsliv.

Annons

– Jag har faktiskt inte tid längre. Men det har inget med kontroverser att göra. Orsaken är helt enkelt tidsbrist, hävdar den avgående ordföranden.

Ölands Näringsliv (ÖN) är som varande hälftenägare i Ölands Turist AB (den andra ägaren är som bekant de båda ö-kommunerna), en mycket viktig aktör i det öländska turistlivet.

Att ÖN:s ordförande tackar för sig är således av viss vikt.

– Men det är absolut inga konflikter, kontroverser eller något liknande, försäkrar Rolf Åstrand, som till vardags basar för Mörbylånga Åkeri AB.

– Det rör sig bara om tidsbrist.

Rolf Åstrand avgick på ett extra inkallat styrelsemöte som avhölls på tisdagen. Under samma styrelsemöte valde en enhällig styrelse att tillsätta Kenneth Forsman som tillförordnad ordförande för ÖN.

– Jag kände ett ansvar att ta över och jag blev också enhälligt vald att ta över tills vidare, säger han.

INGET EKONOMIPRAT

Nästa steg i processen blir att valberedningen får vaska fram en ordinarie ordförande. När detta kan ske vet inte Kenneth Forsman.

– Det står givetvis i stadgarna hur det hela ska gå till, men uppriktigt sagt så kan jag inte stadgarna utantill.

Annons

Det har, milt sagt, rått en viss turbulens runt Ölands Turist AB (Ötab), sedan kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson (m), i en intervju i Ölandsbladet hävdade att bolaget stod nära konkursens rand. Något som raskt förnekades från många håll. Enligt Kenneth Forsman avhandlades dock inga som helst ekonomiska spörsmål på ÖN:s styrelsemöte.

– Det fanns inga punkter på dagordningen som berörde ekonomin, säger han bestämt.

KOMMUNALT ANSVAR

Det betyder förstås inte att Ötab:s ekonomi är ett ointressant kapitel för Ölands Näringsliv.

– Självklart inte. Eftersom vi är hälftenägare så arbetar vi hela tiden med ekonomin.

Men hittills verkar det mest ha varit den andre ägaren, ö-kommunerna, som stått för sina åtaganden...

– Det tycker jag inte är en riktig beskrivning. Vi har en process som är mycket positiv. Och vårt medlemsantal ökar successivt. Just nu har vi drygt 200 medlemmar.

Och då kan man alltså förvänta sig ett ökat ekonomiskt ansvar från näringslivets sida?

– Båda ägare har skrivit under en avsiktsförklaring som bland annat innebär att näringslivet ska ta över mer av det ekonomiska ansvaret under fem års sikt med start 2007.

– Men information och turistbyråverksamheten kommer alltid att vara ett kommunalt ansvar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons