Annons
Nyheter

Omfattande insatser ska förhindra översvämningar

Nyheter • Publicerad 19 februari 2014

Ledningar filmas, rötter skärs bort och nya dämmen anläggs. Sedan översvämningarna i juni 2013 har Mörbylånga kommun satt fart med att åtgärda problemen i Färjestaden.

– Det har slarvats med underhåll tidigare, det är den krassa sanningen, säger Billy Gidö, va-ingenjör på Mörbylånga kommun.

Annons

Skadeståndskraven fortsätter att komma in till Mörbylånga kommun, då fastighetsägare vill ha ersättning för skador som uppstått i deras hus i samband med sommarens kraftiga skyfall. I början av februari uppgick kraven till nära två miljoner kronor.

De kommunala dagvattenledningarna filmas kontinuerligt, men enligt Billy Gidö har det gjorts en rejäl satsning under hösten. Resultatet av de senaste filmningarna i Svampområdet har visat beläggningar på insidan av rören, och mängder av rötter.

– Vi har grävt upp rötter och lagat hål i ledningarna från Svampområdet och ända ner till Kalmarsund.

Där det blivit aktuellt har kommunen även kapat hela träd på sin egen mark, och fastighetsägare har informerats om rötter skurits av under privata tomter.

Just nu pågår spolning av alla rör.

– Där vi stöter på problem får vi gå in och filma igen för att kunna göra åtgärder.

Samtidigt har kommunen tagit in konsulter för att utreda problemen mer grundligt och föreslå förebyggande åtgärder.

När blir den utredningen klar?

– Vi har inte satt någon deadline, men så fort som möjligt. Vi vill komma vidare i det här arbetet.

Rejäl smäll

Annons

Klart är i alla fall att det eftersatta underhållet kommer att kosta kommunen mycket pengar. Inte nog med de skadeståndskrav, som kommunen troligtvis behöver betala stora delar av. Det arbete som nu pågår lär bli kännbart i kommunkassan.

– Det kostar en hel del att ha en spolbil igång 8-10 timmar per dag. Sedan får vi lägga till våra egna anställdas arbete och hela utredningen från konsulterna.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons