Annons
Nyheter

”Om bron hade byggts idag...”

Nyheter • Publicerad 21 januari 2008

MÖLLSTORPS LÄGE

Under 2007 sade Miljööverdomstolen nej till bullerskydd vid Ölandsbron. Nu har Gunnar Österdahl på Ölandsbron.com gjort en skrivelse till Näringsdepartementet, med anledning av domstolens beslut.

Annons

Turerna har varit många kring bullerskyddande vallar vid Ölandsbron. De boende vid Möllstorps läge har bildat Ölandsbron.com, som legat i spetsen för att få igenom ett uppförande av vallar. Ärendet fördes ända till Miljööverdomstolen, vilken bedömde att det inte finns lagligt stöd för att Vägverket ska utreda möjliga bullerdämpande åtgärder.

”Ölandsbron är, om inte det största, så åtminstone ett av de största projekten som någonsin har genomförts inom det svenska vägnätet. Kostnaden för åtgärderna uppgår till närmare en miljard kronor. /.../ Ett bullerdämpande skydd vid brofästet skulle således ha inneburit en knappt ens försumbar kostnad i sammanhanget”, skriver Gunnar Österdahl, som ifrågasätter miljööverdomstolens tolkning av gällande regler kring bullernivå.

INTE DÅLIG FÖRLORARE

I sitt beslut om Ölandsbron, gick Miljööverdomstolen efter hur gällande riktvärden för bullernivå förändras när ett vägnät byggs om. Om det handlar om ”nybyggnation” eller ”väsentlig ombyggnad”, ska bullerdämpande åtgärder vidtas omgående. Men ombyggnationen kan också ske i ”befintlig miljö”, vilket innebär att förändringarna inte blir lika stora och då kan riktvärdena för bullernivå åtgärdas på längre sikt. Miljööverdomstolen bedömde att det senare gäller för Ölandsbron.

– De menar att Vägverket enbart gjort reparationer, och inte ombyggnationer. Men jag tror inte att det var så här våra folkvalda hade tänkt att det skulle bedömas. Det är en strikt juridisk bedömning. Och om Ölandsbron hade byggts idag så tror jag att det hade satts upp bullerskydd, säger Gunnar Österdahl.

Han vill dock framhålla att de respekterar Miljööverdomstolens beslut.

– Vi är inga dåliga förlorare. För oss är det redan kört, men vi vill göra lagstiftarna uppmärksamma på problemet, säger Gunnar Österdahl.

KOMMUNEN MEDVERKAR

Mörbylånga kommun har lovat att medverka till en bättre situation för de boende, genom att lägga upp vallar.

– Vi kommer att få mycket överskottsmassor från byggnationer i Färjestaden, och de kommer att läggas som vallar. Det ser vi som ett sätt att förbättra boendemiljön, säger kommunens miljö- och byggnadschef Mats Lindahl.

Annons

När dessa vallar ska byggas är dock oklart.

– Det går inte att säga än, men vi ska snart ha ett möte med vägverket och andra markägare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons