Annons
Nyheter

Öländskt vin nu till försäljning

Nyheter • Publicerad 9 juli 2008

ÖVRA VANNBORGA

Sedan tidigare har Wannborga Bränneri & Vingård serverat sitt eget vin. Nu kommer fjolårets skörd av ett vitt vin till försäljning på systembolaget. Dessutom kommer en lagrad grappa ut i butiken.

Annons

– Det allra bästa vore ju om vi fick sälja på vår egen gård. Sverige är enda landet i EU där du inte får sälja direkt från egen gård, säger Gunnar Dahlberg.

Tillsammans med hustrun Ingrid Dahlberg driver han Wannberga Vin & Lamm, vingården som har både bar, restaurang, gårdsbutik och nmöjlighet till boende.

TORRT OCH KRAFTIGT

– Det är ett torrt vin som passar bra till bland annat fisk och skaldjur, förklarar Gunnar.

– Jag upplever det som ganska kraftigt, fyller hustrun Ingrid Dahlberg i.

Det blir mer och mer vin för varje år på vinodlingarna. Varje år sätter man i 500 vinstockar och nu är gården uppe i sammanlagt 5000 vinstockar.

Leveransen till Systembolaget är på 300 flaskor som är från skörden förra året. Priset kommer att hamna strax under 200 kronor för det exklusiva tolvprocentiga vinet.

BRA KLIMAT PÅ ÖLAND

Öland och även Gotland har ett klimat som passar för vinodling. Ett soligt klimat med en lång höst gör att druvorna trivs.

– Vi är själva förvånade att klimatet fungerar så bra. 85 procent av druvorna mognar, och de som inte gör det blir det konjak av. Jag är ju från Småland ursprungligen och där är vi noga med att ta vara på allting, säger Gunnar Dahlberg och ler.

Ingrid och Gunnar hoppas kunna lansera ett rött vin inom kort. Ett vin som finns i flera årgångar och som de sålt i restaurangen i flera år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons