Annons
Nyheter

Öländsk önskan uppfylld: ny mobilmast

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2011

SAXNÄS

Avklippta samtal och brusiga samtal. Det är vardag för många mobiltelfonanvändare på Öland. Nu har företaget 3 byggt en ny mast för att råda bot på problemen.

Annons

– Vi har ju en så kallad önskelista och Öland har varit långt upp på den. Vi har sett att det finns mycket problem hos er, säger Erik Hörnfeldt, informatör på mobilföretaget 3. I dagarna stod deras nya mast klar i Saxnäs och denna ska nu lösa upp knutarna i det uppdämda behovet.

– Många har hört av sig till oss och upplever att mobilnätet inte varit bra nog. Att täckningen varit för dålig, konstaterar Hörnfeldt. Förutom dessa telefonsamtal har företaget genom statistik som kartlägger var någonstans samtal bryts insett att Öland måste prioriteras.

FÖRTRÄFFLIGT - I TEORIN

Just mobiltäckning är ett problem som många Ölandsbor såväl som besökare av ön upplever som ett stort problem. Vilken mobilleverantör du har tycks spela mindre roll. Telia gjorde senast i våras en stor satsning på bättre mobiltelefoni men trots det anser många att uppkopplingen inte fungerar som sig bör.

– Faktum är att Öland är en förträfflig plats att använda mobiltelefoner på i teorin. ni har bra siktlinjer och inte mycket kuperad terräng med bergsknallar som stör.

Men det finns ett men?

– Ja, saken är ju den att det finns väldigt mycket skyddad natur på Öland där vi inte kan anlägga master. Alla vill ha bättre mobiltelefoni men ingen vill ha master i sin omgivning.

3:s nya mast är av typen 2100, med bättre tckningsförmåga och ökad datahastighet upp till 32 Mbit/s.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons