Annons
Nyheter

Ölandsderby i Vi i femman: Norra kommunen vs den södra

Nyheter • Publicerad 29 januari 2008

KÖPINGSVIK/MÖRBYLÅNGA

I eftermiddag klockan 17 gäller det för femteklassarna från Köpingsvik Mörbylånga. Då möts nämligen Köpings skola från öns norra kommun och Skansenskolan (se fotnot nedan) från den södra i Vi i femmans kvartsfinal.

Annons

– Jag är inte så jättenervös, säger Amalia Ådnanes, som tillsammans med Jacob Augustinsson ska försvara Köpings skolas färger i den radiosända tävlingen.

Vad är ni bäst på?

– Djur och kultur, säger Amalia.

– Sport och geografi, säger Jacob.

Vad vill ni inte få frågor om?

– Historia, säger båda med en mun.

– Engelska är jag inget något vidare på, säger Jacob.

Hur har ni förberett er?

– Vi har spelat Vi i femman-spelet, kollat på nyheter och läst tidningar.

Har ni lyssnat på de tidigare kvartsfinalerna?

Annons

– De var ganska lätta frågor första gången, säger Amalia.

– Men jag tyckte det var svårt andra gången, tillägger Jacob.

De båda tävlande får ta in en ”expert” från klassen om något ämne verkar svårt och de kan räkna med skön sång från sina klasskamrater också. Ölandsbladet fick höra kampsången när vi besökte klassen under måndagen. Ni andra får vänta till i eftermiddag.

LADDADE FÖR ATT VINNA

Även Skansenskolan klass 5A (se fotnoten nedan) har naturligtvis en kampsång: ”Vi har en femma, vi ha ett A. Vi är dom bästa, klarar det mesta”. Dagen före tävlingen blev klassens hejaramsor klara. Därmed är de beredda att åka över bron och sätta sig i studion. På måndagen rådde dock lite ovisshet i klassen, då tävlingsdeltagaren Marcus Nilsson var sjuk och reserven Antonio Bolander är på semester i Frankrike.

– Men jag tror inte att Marcus missar tävlingen, försäkrar läraren Carola Karlsson.

Den andra tävlande, Felicia Almgren, är däremot frisk och känner sig förberedd inför morgondagen. Hon har god hjälp av övriga klassen. Tillsammans har de förberett sig genom att läsa tidningar och prova olika spel och frågetävlingar på Vi i femmans hemsida. De tror att knepet är att träna på olika saker för att bli så allmänbildad som möjligt.

– Och så ta det lugnt och inte stressa fram ett svar, så att det blir fel, säger Mimmi Eriksson.

– Man tänker att man ska vinna men får inte underskatta motståndarna, påpekar klasskompisen Dennis Jaensson, som tänker göra sitt bästa för att heja fram sin klass till seger.

KENTH JÖNSSON

Annons

MALIN MARKLUND

Fotnot:Mörbylångarepresenterasegentligen av Köpingskolan 5A, som dock lyder under Skansenskolan. För att undvika onödig förvirring i radiostudion (liksom i artikeln ovan) tävlar klassen dock under namnet Skansenskolan.Men skall rätt vara rätt är det egentligen Köpingskolan (Mörbylånga) och Köpings skola (Köpingsvik) som möts i dagens kvartsfinal.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons