Annons
Nyheter

Ölandsbron dyr genom åren: Reparationer för 750 miljoner!

Nyheter • Publicerad 19 maj 2008

ÖLANDSBRON

Sedan Ölandsbron invigdes 1972, har reparationerna kostat 750 miljoner kronor!

Annons

– Det är ändå ganska mycket med tanke på att det bara är brons första 40 år, säger Adriano Maglica, ansvarig för brounderhåll på Vägverket region sydöst.

Han uppskattar att 400-500 av de miljonerna kommit för tidigt. Bland annat gjordes två stora reparationer under 1990-talet. Dessa krävdes för att åtgärda problemen med svag betong i och med att bräckt vatten istället för sötvatten blandades i betongen vid gjutningen av pelarna.

– Men det bräckta vattnet har nog bara förkortat brons livslängd med några procent. Sedan får man tänka att pengarna inte bara använts till vanliga reparationer utan att det byggts nya pelare, som i sin tur har förlängt brons livslängd.

På Ölandsbron görs nu en rejäl inspektion. Arbetet pågår fram till september, med uppehåll för sommarmånaderna. Och inspektörerna letar efter alla tänkbara skador.

UPPTÄCKT MÅNGA SKADOR

– Vi har hittat massor, men inga av allvarlighetskaraktär, säger Adriano Maglica.

Han uppskattar att Ölandsbron är i relativt gott skick:

– Det finns många broar som är i sämre skick. Och visst är den i behov av reparation men det är inga problem med bärighet eller säkerhet.

De skador som nu upptäckts på bron ska åtgärdas, men när är ännu inte klart. Adriano Maglica hoppas att det ska kunna genomföras nästa år. 2014 kommer nästa stora reparation. Då sker ett utbyte av tätskiktet, det vattenskydd som ligger under beläggningen och skyddar betongen från fukt.

– Den reparationen kommer att påverka trafikanterna eftersom vi tar ett körfält i anspråk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons