Annons
Nyheter

”Ölands mäklare är seriösa”

Nyheter • Publicerad 19 november 2007

ÖLAND

Den som är missnöjd med sin mäklare kan göra en anmälan till Fastighetsmäklarnämnden. Men de öländska mäklarna har hittills klarat sig helt utan varningar.

Annons

– Generellt sköter sig de flesta i Sverige alldeles utmärkt, säger Jeannette Katzin på Fastighetsmäklarnämnden.

Bostäder på Öland är efterfrågade. Ön har tre stora mäklarbyråer samt flera mindre företag.

– Vid en anmälan tittar vi på till exempel uppdragsavtal och köpavtal för att se om de följer god fastighetsmäklarsed, säger Jeannette Katzin.

Om nämnden finner att mäklaren inte följer god fastighetsmäklarsed, blir resultatet antingen avregistrering eller varning. Ölandsbladets undersökning visar att ingen av Ölands mäklare har fått någon varning. Det senaste året har ingen heller blivit avregistrerad. Men enligt Jeannette Katzin betyder inte detta att mäklarna är klanderfria.

ÅRETS MÄKLARE

– Jag intygar inte att Ölands mäklare sköter sig bättre än landet i stort. Man är ju fri tills man är dömd, säger Jeannette Katzin.

– Det här är på landet, alla är seriösa och det är en sansad budgivning, säger Niklas Rastad om att de öländska mäklarna hittills klarat sig utan varningar.

Han är chef på Svensk fastighetsförmedling i Färjestaden. På torsdagen utsågs det rikstäckande företaget till årets mäklare 2007.

– Det är trevligt, eftersom det är kunderna som avgjort detta. De måste få det de vill ha, säger Niklas Rastad.

EXTRA KONTROLL

Annons

Mellan den 1 september och 31 december genomför Fastighetsmäklarnämnden en extra kontroll på svenska mäklares budgivningsprocesser.

– Vi har fått in klagomål från konsumenter som undrar om budgivningar har gått rätt till. Det kan handla om att mäklaren inte ringt tillbaka till kunden, eller missat att informera om de regler som gäller.

Dessa klagomål gäller hittills inte någon mäklare på Öland.

MALIN MARKLUND

Fotnot:Årets Mäklare är en branschstudie, som genomförs av undersöknings- och analysföretaget Regi. Prisutdelare är Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten och Sydsvenskan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons