Annons
Nyheter

Ölands Kommun - folket avgör 2009

Nyheter • Publicerad 15 november 2006

ÖLAND

Folkomröstning 2009.Genomförande 2011.Öland - en kommun rycker allt närmare.

Annons

I Ölandsbladets stora opinionsundersökning ”Opinion Öland 2006” var majoriteten av de tillfrågade för en kommun på Öland. Mer precist sa 52 procent ja till sammanslagning medan 33 procent ansåg att de två ölandskommunerna leka bäst var för sig.

Ja-sidans seger överraskande då tidigare opinionsundersökningar visat ett kompakt och envist motstånd till storkommun–tanken.

Nu kan frågan få sitt definitiva avgörande i samband med EU-valet 2009. Valet av ledamöter till EU-parlamentet lär då komma helt i skymundan av den stora frågan: Ja eller Nej till en ö-kommun?

– Det ska mycket till om omröstningen inte ska bli av, bekräftar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson i Borgholm.

tror på närheten

Tidsplanen för folkomröstning (2009) och eventuell fusion (2011) finns i den bidragsansökan de två kommunalråden Lisbeth Lennartsson och Saga Sigvardsson ställt till Finansdepartementet.

Den utredning som ska föregå folkomröstningen beräknas kosta drygt 1,5 miljoner kronor och ett statligt bidrag vore på sin plats, anser Lennartsson/Sigvardsson.

– Utredningen kan tyckas dyr och att anlita konsulter från ”Sveriges kommuner och landsting” är dyrt. Samtidigt är de bra och helt neutrala, säger Lisbeth Lennartsson.

Neutral i frågan är Lisbeth Lennartsson på intet sätt. Hennes argument för Borgholms kommun är betydligt fler än de hon hittar för ”Ölands kommun” .

– Jag tror på närheten i en mindre kommun, sammanfattar hon tvåkommuns–argumentationen och presenterar endast ett (1) skäl för storkommun.

Annons

– Det skulle vara att vi stärker varumärket Öland. Men annars är risken att vi får en norrlandskommun i Sydsverige...

åt skogen?

Det utredningen ska titta på - arbetet beskrivs för övrigt som en förutsättningslös utredning om sammanläggning av, respektive fördjupad samverkan, mellan de båda kommunerna - är befolkningsanalys, näringsgeografiska förhållanden, kommunalekonomisk analys, effektivitetsanalys, demokratiutredning, informations- och kommunikationshantering inklusive folkomröstning.

Allt för att väljarna ska ha ett riktigt underlag att gå till val på.

- Fast skulle utredningen visa att det är helt åt skogen med en kommun, till exempel ur ett ekonomiskt perspektiv, kan frågan avgöras av de folkvalda utan folkomröstning, anser Lisbeth Lennartsson, vars motstånd har stöd från centerhåll i Mörbylånga.

två av allt

Däremot är öns moderater mer positiva till den långsmala kommunen med cirka 25 000 medborgare.

– I en första anblick finns det i dag två av allting, dubbla uppsättningar av förvaltningar och nämnder, ja allt. Och en kommun på 25 000 invånare är ingen stor kommun, säger Eddie Forsman, moderatledare i den norra kommunen.

– Det viktiga är att vi nyttjar skattebetalarnas pengar på det bästa och mest effektiva sättet.

– Genom utredningen får vi svaret på om det är bra eller dåligt med en kommun. Utredningen kan också komma fram till att fördjupad samverkan är att föredra.

Annons

På frågan hur han skulle rösta om kommunfrågan avgjordes i dag väljer Eddie Forsman att ligga lågt.

– Vi moderater ser med tillförsikt på att utredningen genomförs och jag vill inte föregå den.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons