Annons
Nyheter

Ölands Frö läggs ned

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2009

Trots att Ölands Frö går med vinst ska hela anläggningen läggas ned och sju personer mister sina arbeten. Förpackning av ärtor och bönor flyttar till Linköping och sammantaget räknar Cerealia som är ägaren att spara in upp emot tre miljoner kronor årligen på att flytta en del av maskinerna från Mörbylånga till Linköping.

– Jättetråkigt förstås, anser Göran Blomqvist, som ansvarar för verksamheten hos Lantmännen som äger Ölands Frö.

Annons

De anställda i Mörbylånga har erbjudits jobb i Linköping och Järna, men valt att stanna på Öland.

– MBL-förhandlingarna för tre personer har startat och där kommer ett varsel på de tre att läggas den första september. Vi lägger ned i hamnen den första november. De andra får gå i april nästa år och alla informerades om detta i juni, strax före midsommar.

Företaget för en dialog med kommunen och med Kalmar Lantmän för att utröna om det finns arbete för de sju som alla är erfarna anställda.

Ärtorna och bönorna, men man har även hand om sojabönor, solrosfrö och varumärket Go Green, som tidigare packats i Mörbylånga lär nu hamn hos Trädgårdsprodukter i Färjestaden istället, tror Göran Blomqvist, och det handlar totalt om en omsättning på 2200 ton.

– Vi måste helt enkelt effektiviseras, vi gör samma sak i Linköping och det innebär att vi kan minska den totala personalstyrkan från 14 till tio personer.

Det är billigare att packa bönor på ett ställe istället för som nu på tre.

Företaget har en lång tradition av odling och utveckling av jordbruksprodukter.

Ölands Frö startades 1948 av familjerna Sture Ohlsson och Birger Svensson.

Företaget övertogs av ODAL 1997, numera Svenska Lantmännen. Under 2004 byttes namnet på företaget till Odalmannen AB. Från årsskiftet 2004 är huvudägaren Cerealia AB.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons