Annons
Nyheter

Ölands dyraste träd...

Nyheter • Publicerad 20 april 2009

Ölands garanterat dyraste träd, en ek, finns i de norra delarna av Mörbylånga kommun. Ja, finns och finns. Trädet är kapat lite högre än upp än jäms med fotknölarna. Detta tilltag har fått miljö- och byggnadschefen i Mörbylånga, Mats Lindahl, att ta till med storsläggan (yxan?).

– Det blir 10 000 kronor i böter.

Annons

Dessa dryga böter drabbar en samfällighetsförening i den norra kommundelen som uppenbarligen anser att stolta ekar är ett störande inslag i stugbyn.

– De fick tillstånd att ta bort en ek med kluven stam och en björk. Däremot var jag mycket tydlig när det gäller en äldre ek som fanns i området. Den fick inte avverkas, förklarar Mats Lindahl.

– Det enda jag gav tillstånd när det gäller just den eken, som dessutom är speciellt markerad i detaljplanen för området, var en smärre tuktning av kronan med cirka en tredjedel.

Men fastighetsägaren, alternativt -ägarna, i området har uppenbara problem med bråkräkning.

När miljö- och byggnadschefen åkte på en besiktningsrunda i det aktuella området kunde han konstatera att:

– Kronan på eken hade inte tuktats. Man hade helt sonika skalat bort alltihop. Det enda som återstår är en stolpe.

Mats Lindahl kommer upp i god gammal ”upprördhetsklass” när han berättar om fallet.

– Dels är ekarna skyddade i planen, dels lever en ek betydligt längre än kåkarna i området – om man inte mördar den.

– Ekar har ett stort värde för områdets karaktär och jag tycket det är obegripligt hur man kan bära sig åt på det här sättet.

Det är alltså stolpe ut för den här föreningen?

Annons

– Ja, det här tilltaget ska svida. Det är därför föreslår jag en byggnadsavgift (det vill säga böter, red.) på 10 000 kronor.

Mörbylånga kan alltså få en ny turistattraktion - Ölands dyraste träd. Ja, det vill säga vad som finns kvar av det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons