Annons
Nyheter

Öland tappade en miljon gästnätter

Nyheter • Publicerad 26 januari 2009

Enligt statistik tappade Öland över en miljon gästnätter under sommaren 2008.

– En stickprovsmätning genomförd under en isolerad kort period där dålig beläggning under mätningsperioden slår statistiskt väldigt hårt mot Öland, invänder turistchefen Gustaf Öholm.

Annons

tatistiken från Resurs AB, erkänt och flitigt anlitat konsultföretag inom resor och turism, visar att förra sommaren var dyster för Öland.

Med beläggningsstatistik hämtad från Nutek/SCB samt resultatet från Rese och Turistdatabasens (TBD) 6 000 telefonintervjuer slår konsultföretaget fast att Öland tappade 1 093 000 gästnätter under perioden juni - augusti jämfört med 2007, från 3 181 000 gästnätter till 2 088 000.

De stora minskningarna hittas i kategorierna ”Eget/lånat/lägenhet”, ”Husvagn/husbil på campingplats” samt ”Stuga/lägenhet genom förmedling”.

Även gästnätter på vandrarhem, campingstugor och hotell minskade.

I och med drygt en miljon färre gästnätter tappade Öland marknadsandelar. 5,6 procent av gästnätterna i landet 2007 minskade till 3,7 procent 2008.

Gustaf Öholm, vd för turistbolaget ÖTAB, ställer sig tvivlande till beläggningsstatistiken.

– Det är inte hela sanningen, jag vill titta närmare på siffrorna för att kunna ge en riktig kommentar, säger han när Ölandsbladet kontaktar honom.

Efter ett sammanträde i Kalmar ringer han upp med mer information.

– Jag har pratat med personen som sammanställt materialet och som jag förstår baseras statistiken på en stickprovsmätning genomförd under en isolerad kort period där dålig beläggning under mätningsperioden slår statistiskt väldigt hårt mot Öland, säger Gustaf Öholm med tillägget:

– Mer intressant är den helårsrapport som kommer.

Annons

Samtidigt medger han att Öland tappat.

– 2008 var ett tufft år för hela destinationen Sverige och det drabbade även Öland. När jag har talat om ökning gäller det den kommersiella delen. För den totala volymen ser vi en nedgång under 2008, vilket följer den allmänna trenden.

– Men Öland har inte tappat lika mycket som vi ökade 2007 och det är viktigt att påpeka att den kommersiella delen ökade under 2008.

Han ser flera förklaringar till att den största minskningen hittas i den ”icke kommersiella delen”, med andra ord ”Eget/lånat/lägenhet”.

– Det kan tolkas flera sätt vad det gäller resande, väder och vind. Det visar också att konkurrensen är stenhård.

Oroande statistik?

– Klart det är oroande, men många faktorer talar för att vi har en stark säsong framför oss. Jag tror mycket på 2009, resandet nationellt kommer att öka, svarar turistchefen Gustaf Öholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons